Anna Lewandowska wie, że nie ma Wielkanocy bez pysznej babki. Proponuje wersję z rodzynkami. Ślinka cieknie

Anna Lewandowska wydała przepis ze zdrowymi i pysznymi przepisami na Wielkanoc. Jedną z propozycji jest babka z rodzynkami. Mniam!

Anna Lewandowska co roku dzieli się ze swoimi fanami pysznymi i przede wszystkim zdrowymi przepisami na Wielkanoc. Ostatnio opublikowała "Poradnik Wielkanocny", w którym znajdują się dania wytrawne, jak np. chłodnik z buraków z jajem czy pieczony schab, ale również te bardziej słodsze. Jej mazurek daktylowo-czekoladowy wygląda obłędnie, lecz na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również babki. Co powiecie na wersję z rodzynkami?

Zobacz wideo A tutaj znajdziecie przepis na jaglankę:

Anna Lewandowska wie, że nie ma Wielkanocy bez pysznej babki. Proponuje wersję z rodzynkami. Ślinka cieknie

Obserwatorzy Ani Lewandowskiej niecierpliwie czekali, aż ich idolka podzieli się z nimi swoimi ulubionymi przepisami. W końcu na wielkanocnym stole mogą pojawić się zdrowsze wersje tradycyjnych potraw. Takim przykładem jest babka wielkanocna z rodzynkami i polewą czekoladową.

By ją przygotować potrzebujesz:

  • szklanki mąki jaglanej
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli morskiej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (lub jajko)
  • 4 łyżki gorącej wody
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • soku z ½ cytryny
  • tartej skórki z cytryny
  • 200 g startej cukinii
  • garść rodzynek
  • tabliczkę czekolady

Wymieszaj ze sobą suche składniki. Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut lub w zamian użyj jajka. Dodaj mokre składniki i wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sparzone rodzynki i ponownie wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem. Piecz około godziny w 180 stopniach. Ciasto pozostaw w piekarniku do wystudzenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Babkę polej czekoladą.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA