Mateusz Gessler otwiera nową restaurację! Wskazał winnych zamknięcia lokali w czasie lockdownu. "Myśleli egoistycznie"

Mateusz Gessler, pomimo obowiązujących obostrzeń i na przekór ogólnemu upadkowi gastronomii, pracuje nad otwarciem nowej restauracji. W jednym z wywiadów wskazał winnych zamknięcia lokali w czasie pandemii. "Zabrakło dyscypliny".

Mateusz Gessler należy do grona celebrytów, których biznesy podczas pandemii szczególnie ucierpiały. Zamknięcie restauracji wiąże się z wieloma problemami zawodowymi, z którymi musiał zmierzyć się właściciel kilku warszawskich lokali gastronomicznych, jednak dzięki zapleczu finansowemu kucharz nie tylko nie pozbył się swoich pracowników, ale zdecydował się na stworzenie nowego miejsca pracy w samym centrum stolicy. Jak Gessler komentuje decyzję rządu w sprawie zamknięcia restauracji w czasie lockdownu? Wskazał winnych tego zjawiska. 

Mateusz Gessler o upadku gastronomii

Mateusz Gessler w wywiadzie dla "Faktu" podzielił się opinią, że za aktualną, trudną sytuację gastronomii odpowiada całe społeczeństwo, które nie potrafiło się zjednoczyć i zdyscyplinować. Wspomniał o miesiącach letnich, kiedy Polacy wyruszali na wojaże po kraju i tłumnie gromadzili się na plażach. 

Wierzę w to, że wkrótce wrócimy do pracy. Nie chciałbym obwiniać ludzi, ale jeżeli byśmy się skupili i nie myśleli egoistycznie kilka miesięcy wstecz, to może teraz bylibyśmy otwarci. Ale jeżeli każdy z nas balował na plażach, na wakacjach i się mieszał, jak tylko otworzył się lockdown, to było bardzo nierozsądne z naszej strony, żebyśmy byli razem. Dyscypliny zabrakło w tym kierunku. Jeżeli będziemy zdyscyplinowani i jeżeli szczepionki zadziałają, to mam nadzieję, że szybko powrócimy do pracy - wyznał w rozmowie z dziennikarzem "Faktu". 

Na pytanie o skuteczny sposób na zarządzanie restauracjami w czasie kryzysu i utrzymywanie pracowników, odpowiedział:

Mamy bardzo dużo zatrudnionych ludzi. Oni się rotują. Dodaję im nową robotę. Dodatkowo pracujemy nad nową restauracją, także część tego zespołu jest kupiona na nowe miejsce i tworzą nowe menu. 

Gessler uchylił rąbka tajemnicy na temat pracy nad nowym biznesem, ale również zdradził, że stara się być dobrym szefem. 

My musimy dać dobry przykład. Codziennie próbuję być uśmiechnięty pomimo tego, co się dzieje na zewnątrz. Bądźmy solidarni, pomagajmy sobie nawzajem, a świat będzie piękniejszy - zaapelował. 

Mamy nadzieję, że już niedługo będziemy mogli odwiedzać zarówno stare, jak i nowe miejsca na gastronomicznej mapie Polski. 

Zobacz wideo Mateusz Gessler ma niecodzienną pasję. Nie zajmuje się tylko gotowaniem!
Więcej o:
Copyright © Agora SA