Robert Makłowicz ma przepis na idealne pączki na tłusty czwartek. Lekkie, słodkie, jak z najlepszej tradycyjnej cukierni

W tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia możemy sięgnąć po coś bardziej kalorycznego. Właśnie dlatego na każdym stole nie może zabraknąć pączków. Co zrobić, żeby były idealne? Przepis na pączki jak z najlepszej tradycyjnej cukierni ma Robert Makłowicz.

Amerykanie sięgają po donuty, Hiszpanie po churros, a Polacy? My - szczególnie w tłusty czwartek - sięgamy po pączki. Mogą być lukrowane, posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. W środku najczęściej znajdziemy marmoladę, dżem, budyń, a nawet toffie. Wszystkie są pyszne, bardzo słodkie i kaloryczne. Co zrobić, by pączki były idealne? Przepis na to ma znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz.

pączki Tłusty czwartek 2021. Historia najsłodszego święta w roku

Zobacz wideo

Tłusty czwartek: Robert Makłowicz ma receptę na idealne pączki

Robert Makłowicz to jedno z najbardziej znanych nazwisk polskiej sceny kulinarnej. Kucharz-podróżnik znany jest z takich programów, jak „Makłowicz w podróży” czy „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza, w których łączy pyszne jedzenie z historią i kulturą odwiedzanych miejsc.

Jakiś czas temu Makłowicz zdradził sekret pączków, które zachwycają puszystym, miękkim ciastem z lekką nutą spirytusu i tradycyjnym nadzieniem. Z tym przepisem w domowym zaciszu powstaną pączki, jak z najlepszej tradycyjnej cukierni!

Pączki i tłusty czwartek: To warto wiedzieć

Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna tzw. ostatki (ostatni tydzień karnawału). W Polsce z tym dniem nierozerwalnie połączona jest tradycja jedzenia pączków. Słodkie wyroby z ciasta drożdżowego wypiekano już w XII wieku. Według starego przesądu, jeśli właśnie w tłusty czwartek nie zjemy chociaż jednego pączka, może opuścić nas szczęście.

Pączki Makłowicza. Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400ml mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • szczypta soli
  • marmolada do nadziewania
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

Anna Mucha i Robert Kupisz "DDD". Kupisz komentuje zwolnienie Muchy. Ma zastąpić ich znane małżeństwo

Przygotowanie:

  • Do miski dodajemy przesianą mąkę, robimy dołek, do którego wkruszamy drożdże, które zasypujemy łyżką cukru. Następnie wlewamy połowę ciepłego mleka. Tak przygotowaną podstawę do ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, aż zacznie rosnąć.
  • Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Utarte żółtka wlewamy do mąki, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
  • Roztapiamy masło
  • Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. W trakcie dodajemy stopniowo wcześniej roztopione masło. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  • Gotowe ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na nich układamy ulubione nadzienie (w przepisie Roberta Makłowicza jest to marmolada) i zlepiamy. Znów przykrywamy wszystko ściereczką i zostawiamy do momentu, gdy pączki podwoją swoją objętość.
  • W garnku roztapiamy smalec. Powoli wkładamy wyrośnięte pączki. Po obsmażeniu z każdej strony wyjmujemy je na papierowy ręcznik. Dodatkowo możemy posypać je cukrem pudrem.
Więcej o: