Amerykanie sięgają po donuty, Hiszpanie po churros, a Polacy? My - szczególnie w tłusty czwartek - sięgamy po pączki. Mogą być lukrowane, posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. W środku najczęściej znajdziemy marmoladę, dżem, budyń, a nawet toffie. Wszystkie są pyszne, bardzo słodkie i kaloryczne. Co zrobić, by pączki były idealne? Przepis na to ma znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz.
Tłusty czwartek: Robert Makłowicz ma receptę na idealne pączki
Robert Makłowicz to jedno z najbardziej znanych nazwisk polskiej sceny kulinarnej. Kucharz-podróżnik znany jest z takich programów, jak „Makłowicz w podróży” czy „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza, w których łączy pyszne jedzenie z historią i kulturą odwiedzanych miejsc.
Jakiś czas temu Makłowicz zdradził sekret pączków, które zachwycają puszystym, miękkim ciastem z lekką nutą spirytusu i tradycyjnym nadzieniem. Z tym przepisem w domowym zaciszu powstaną pączki, jak z najlepszej tradycyjnej cukierni!
Pączki i tłusty czwartek: To warto wiedzieć
Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna tzw. ostatki (ostatni tydzień karnawału). W Polsce z tym dniem nierozerwalnie połączona jest tradycja jedzenia pączków. Słodkie wyroby z ciasta drożdżowego wypiekano już w XII wieku. Według starego przesądu, jeśli właśnie w tłusty czwartek nie zjemy chociaż jednego pączka, może opuścić nas szczęście.
Pączki Makłowicza. Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 400ml mleka
- 7 żółtek z dużych jajek
- 1 całe jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- 2 kieliszki spirytusu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- olejek cytrynowy albo pomarańczowy
- szczypta soli
- marmolada do nadziewania
- cukier puder do posypania
- smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Do miski dodajemy przesianą mąkę, robimy dołek, do którego wkruszamy drożdże, które zasypujemy łyżką cukru. Następnie wlewamy połowę ciepłego mleka. Tak przygotowaną podstawę do ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, aż zacznie rosnąć.
- Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Utarte żółtka wlewamy do mąki, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
- Roztapiamy masło
- Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. W trakcie dodajemy stopniowo wcześniej roztopione masło. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
- Gotowe ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na nich układamy ulubione nadzienie (w przepisie Roberta Makłowicza jest to marmolada) i zlepiamy. Znów przykrywamy wszystko ściereczką i zostawiamy do momentu, gdy pączki podwoją swoją objętość.
- W garnku roztapiamy smalec. Powoli wkładamy wyrośnięte pączki. Po obsmażeniu z każdej strony wyjmujemy je na papierowy ręcznik. Dodatkowo możemy posypać je cukrem pudrem.