Księżna Kate i książę William mieli niezwykle bajkowy ślub i wesele. Ceremonii zaślubin w 2011 roku przyglądał się cały świat, a na jaw wychodzą kolejne szczegóły odnośnie przyjęcia weselnego.
Ośmiopiętrowe weselne ciasto zostało wykonane przez Fionę Cairns. Owocowy tort został ozdobiony kremem i białym lukrem. Zespół 50 cukierników spędził pięć tygodni, konstruując 900 delikatnych kwiatów w postaci pasty cukrowej, które ozdobiły każdy poziom. Dodano jeszcze 17 kwiatów z cukru, które miały szczególne znaczenie dla pary. Miały symbolizować miłość i małżeństwo. Cairns otrzymała fragment sukni ślubnej księżnej Kate, a cukrowa imitacja materiału znalazła się na cieście.
Cukiernik opowiadała, że księżna miała wpływ na ostateczny wygląd tortu weselnego. Dokładnie wiedziała, czego chce i to ułatwiło Fionie pracę.
Pod wieloma względami powiedziałbym, że Kate zaprojektowała swój tort weselny, ponieważ bardzo dobrze wiedziała, czego chce, a czego nie. Pomysły pochodziły od niej, mieliśmy z nią spotkania. Dostawaliśmy krótkie wiadomości od Kate, w których nas uspokajała. Jest tak naturalna i tak urocza, jak wszyscy ją widzimy w mediach. To był wspaniały proces - mówiła Cairns.
Co ciekawe, sam tort nie został podany na weselu, ponieważ musiał zostać wystawiony w Pałacu Buckingham.
Wiele rzeczy nie poszło po myśli księżnej tego dnia. Podobno Kate zalała się łzami przed ślubem. Powodem miała być jej ślubna kreacja. Dodatkowo jedno z najpiękniejszych zdjęć ślubnych Kate i Williama mogło nie powstać.
DK