"Milionerzy": Którzy to cichociemni? A z czym najłatwiej pomylić pasternak? Z tymi pytaniami gracze mieli duży problem

Jak co wieczór, stacja TVN emituje powtórki programu "Milionerzy". W czwartkowym odcinku o milion walczyły dwie uczestniczki.

W ostatnim odcinku kontynuuje grę pani Beata, która na koncie ma gwarantowany tysiąc. Uczestniczka ma jeszcze do wykorzystania dwa koła ratunkowe.

"Milionerzy" - z czym najłatwiej pomylić pasternak?

Pytanie za dwa tysiące złotych brzmiało tak:

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, ale tylko jednej towarzyszą dziesiątki stacji:

  • A. łaski
  • B. krzyżowej
  • C. żelaznej
  • D. urzędowej

Pani Beata nie była pewna odpowiedzi. Jednak postanowiła zaryzykować i zaznaczyć odpowiedź C, która była poprawna.

Pytanie za pięć tysięcy złotych brzmiał tak:

Który nie jest nazwą tego samego narządu co pozostałe:

  • A. prostata
  • B. stercz
  • C. gruczoł krokowy
  • D. gruczoł kuprowy

Pani Beata błyskawicznie odpowiedziała na to pytanie, zaznaczając odpowiedź D, która oczywiście była poprawna.

Pytanie za 20 tysięcy:

Którzy to cichociemni?

  • A. skoczkowie do wody
  • B. skoczkowie przez płotki
  • C. skoczkowie w dal
  • D. skoczkowie spadochronowi

Tutaj też odpowiedź padła błyskawicznie. Pani Beata zaznaczyła odpowiedź D, która była poprawna.

Pytanie za 10 tysięcy złotych:

Gdy zostanę prezydentem to przydzielę wszystkim rentę. Zbudujemy Autostrady, polskie drogi i układy. Będzie praca dla was i dla waszych żon" - obiecuje:

  • A. Paweł Kukiz
  • B. Kuba Sienkiewicz
  • C. Piotr Leroy Marzec
  • D. Robert Biedroń

Z tym pytaniem uczestniczka miała problem i postanowiła użyć koło ratunkowe pół na pół. Gdy go użyła, zostały odpowiedź B i D. Wtedy ostatecznie zaznaczyła odpowiedź B, która była poprawna.

Pytanie za 20 tysięcy brzmiało tak:

Który z pierwiastków ma najwyższą liczbę atomową:

  • A. złoto
  • B. miedź
  • C. krzem
  • D. potas

Pani Beata, niestety, nie znała odpowiedzi na to pytanie. Postanowiła skorzystać z trzeciego koła - telefonu do przyjaciela. Jej syn, który odebrał telefon, typował odpowiedź C, jednak nie był jej pewien. Pani Beata postanowiła jednak zrezygnować z gry i wygrała 20 tysięcy złotych.

Poprawną odpowiedź była odpowiedź A.

Grę o milion rozpocznie Pani Edyta z Sosnowca. Pracuje jako radca prawny, a w grze towarzyszą jej brat i tata.

Z pierwszym pytaniem pani Edyta nie miała najmniejszego problemu i bardzo szybko na nie odpowiedziała. Podobnie było z pytaniem za gwarantowany tysiąc złotych. Pytanie za dwa tysiące złotych również okazało się proste.

Pytanie za pięć tysięcy złotych brzmiało tak:

W której dyscyplinie sportu reprezentuje nasz kraj, Polak nigeryjskiego pochodzenia Izu Ugonoh.

  • A. w boksie
  • B. w skoku wzwyż
  • C. w skok dal
  • D. w biegach maratońskich

Pani Edyta nie była pewna odpowiedzi i postanowiła użyć pierwszego koła pół na pół. Koło pokazało jej odpowiedź A i B. Choć nie była pewna odpowiedzi, zaznaczyła odpowiedź A, która była poprawna.

Pytanie za 10 tysięcy:

Kto abdykował jako pierwszy?

  • A. Stanisław August Poniatowski
  • B. Stanisław Leszczyński
  • C. August II
  • D. Jan Kazimierz

Pani Edyta zaznaczyła odpowiedź D, która była poprawna.

Pytanie za 20 tysięcy:

Z czym najłatwiej pomylić pasternak:

  • A. z pietruszką
  • B. ze szczawiem
  • C. z burakiem
  • D. z kalarepą

Pani Edyta nie znała odpowiedzi i postanowiła zadzwonić do przyjaciela, którym była jej mama. Niestety, mama uczestniczki nie zdążyła udzielić odpowiedzi. Pani Edyta musiała poprosić o pomoc publiczność. Ta w większości zaznaczyła odpowiedź A. Pani Edyta ostatecznie zaznaczyła tę odpowiedź, która okazała się poprawna.

Pytanie za 40 tysięcy złotych brzmiało tak:

Czapka rasta powinna być zielono-żółto-czerwona, czyli w barwach pasów flagi państwowej:

  • A. Jamajki
  • B. Barbadosu
  • C. Etiopii
  • D. Trynidadu i Tobago

Pani Edyta nie znała odpowiedzi, a mimo to zaryzykowała i zaznaczyła odpowiedź C, która była poprawna.

Na tym etapie dobiegł koniec programu. Pani Edyta powalczy o milion w następnym odcinku.