Awokado - celebryta wśród owoców!

W ostatnich latach mocno zyskało na popularności. Można powiedzieć, że ma swoje pięć minut! I słusznie. Awokado, bo o nim tu mowa, jest nie tylko smakowitym dodatkiem do mnóstwa potraw, ale posiada także wiele cennych właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Najwyższa pora poznać ten egzotyczny owoc. Jeśli jeszcze nie zagościł na stałe w Twojej kuchni, koniecznie daj mu szansę. Nie zawiedziesz się!

Dobrodziejstwo awokado

Awokado szturmem podbija kulinarne salony na całym świecie. I nie ma co się temu dziwić, bowiem ten egzotyczny składnik cechuje neutralny smak, który łatwo zmodyfikować ulubionymi dodatkami. Owoc pasuje nie tylko do potraw egzotycznych, z powodzeniem odnajduje się też na rodzimych stołach.

Co wyjątkowego odnajdziemy w zielonym wnętrzu? Awokado składa się głównie z wody i tłuszczu. Poza tym zawiera dawkę błonnika. Czy to całe jego bogactwo? Ależ skąd! Jest w nim mnóstwo aminokwasów i witamin (takich jak np. witamina: B6, E, K), a także miedź oraz potas. Tłuszcz z awokado zawiera ponadto kwas oleinowy – cenną substancję, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Nie tylko guacamole!

Za co celebryci kochają awokado? Odpowiedź jest prosta. 100 g owocu ma 160 kcal, podczas gdy masło może się pochwalić aż 735 kaloriami. Nie zaskakuje zatem fakt, że awokado stanowi popularny zamiennik masła wśród osób dbających o sylwetkę. Dojrzały owoc jest miękki i tłusty, dzięki czemu łatwo rozsmarować go na kanapce.

Najpopularniejszą potrawą na bazie awokado jest guacamole – dip z dodatkiem czerwonej cebuli, kolendry, limonki i ostrej papryki. To pyszna, błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Awokado to także świetny dodatek do sałatek. Jego delikatny smak sprawia, że znakomicie komponuje się z wieloma składnikami, takimi jak orzechy, szpinak, pomidory, boczek czy ser pleśniowy. Do wyboru, do koloru! Warto mieć owoc zawsze pod ręką, aby wzbogacić nim ulubioną sałatkę, jednocześnie sprawiając, że będzie zdrowsza! Więcej pomysłów na pyszne sałatki z dodatkiem awokado znajdziesz tutaj.

Dojrzałe czy niedojrzałe – oto jest pytanie!

Nie wiesz, jak wybrać dobrej jakości owoc? To pestka! Dojrzałe awokado jest miękkie i łatwo odkształca się po naciśnięciu palcem. Po przekrojeniu powinno być zielone, bez brązowych plam. Musi łatwo oddzielić się od skórki oraz bez problemu dać zgnieść się widelcem.

Boisz się, że kupisz w sklepie zbyt dojrzały owoc? Jeśli nie potrzebujesz go na dziś, wybierz awokado, które jest jeszcze twarde i jasnozielone. Po kilku dniach w temperaturze pokojowej zmięknie i tym samym będzie gotowe do spożycia. Natomiast jeśli nie chcesz, żeby za szybko miękło, włóż je do lodówki - to spowolni proces dojrzewania, a Ty będziesz mógł dłużej cieszyć się wyśmienitym smakiem owocu.

O awokado słów kilka

Awokado to owoc wiecznie zielonego drzewa o urokliwej nazwie Smaczliwka Wdzięczna. Odkrycie tej znakomitej rośliny zawdzięczamy starożytnym plemionom Inków i Olmeków. To właśnie oni jako pierwsi rozpropagowali awokado poprzez sadzenie drzew w okręgu swoich siedzib. Awokado jest rośliną z wielowiekową tradycją. Ślady jej spożywania odkryto już 10 tysięcy lat temu na terenach dzisiejszego Peru. Jednak samą uprawę rozpoczęto dopiero 5 tysięcy lat później.

Słowo „awokado” wywodzi się z języka Azteków - ahuacatl i oznacza… „jądro”. Drzewa, na których rosną te zielone owoce, określano mianem „drzewa jąder”. Nazewnictwo ma wiele wspólnego z wierzeniami ludów, które w awokado upatrywały mocy naturalnego afrodyzjaku.

Dalsze podboje na inne tereny roślina rozpoczęła dopiero po odkryciu Ameryki i powstaniu licznych kolonii Europejczyków na tamtejszych terenach. Awokado zawędrowało wraz z hiszpańskimi żeglarzami do Ameryki Południowej, Indii i do Europy. Owoc szybko zyskiwał na popularności, by po niespełna wieku stać się główną częścią jadłospisu ludzi zamieszkujących cieplejsze rejony świata. Prawdziwy obieżyświat!