W drodze do Cieszyńskiego Browaru Magda Gessler pytała, gdzie może napić się dobrego piwa. Nikt nie wskazał na ten lokal, co już było niepokojące. Po wejściu do restauracji było tylko gorzej. Owszem, serwowane tam piwo smakowało Gessler, zwłaszcza ciemny Koźlak, ale jedzenie... Zamówiła m.in. śliwki w boczku, ser panierowany z frytkami i placki ziemniaczane z gulaszem. Wszystko było tłuste i niesmaczne.
Placki ziemniaczane utonęły w gulaszu, więc poprosiła o drugą wersję - z kawałkami mięsa. Od razu wiedziała, że coś jest nie tak:
Od razu chciała zobaczyć, jak są przyrządzane. I faktycznie - na mięsie była pleśń. Kucharz Damian być bardzo skruszony:
Gessler była w szoku. Wszystko było niedobre, wszystkie produkty niskiej jakości. Gdy zobaczyła tłuszcz, na którym smażone było jedzenie, załamała się - był bardzo ciemny.
Screen TVN/X-News
Gdy zapytała kucharza, dlaczego wszystko tak źle smakuje i wygląda, stwierdził, że to nie tylko jego wina:
Oprócz oszczędzania i produktów niskiej jakości problemem był też młody wiek szefa kuchni i jego małe doświadczenie. Po wizycie Magdy Gessler Damian się załamał.
Najważniejszą sprawą dla Magdy Gessler było zatrudnienie doświadczonego kucharza, pod okiem którego Damian będzie mógł się uczyć. Właściciele najpierw twierdzili, że znalezienie dobrego kucharza jest trudne, ale okazało się, że głównym problemem są pieniądze.
Gessler dodała też, że bardzo mało płacą Damianowi - 2200 zł brutto. Właścicielka twierdziła, że kucharz przy tej pensji nie pracuje codziennie, ale dwa dni, a następnie dwa dni ma wolne, ale szybko wyszło na jaw, że oszukała Magdę Gessler - chłopak pracował 6 dni w tygodniu.
Screen TVN/X-News
Po spektakularnych porażkach Damiana, na szczęście w końcu nastąpiło coś miłego - zdał test smaku Magdy Gessler. Jako jedyny wiedział, że trzy kanapki różnią się użytym w nich masłem. Rozmowy z właścicielami też przyniosły dobre wnioski:
I nadszedł czas na zmiany:
Oj, nie poszło gładko. Gessler grzmiała w kuchni, bo wszyscy ruszali się jak muchy w smole. Brakowało zarządzania. Jasne było, że Damian sobie w tej roli po prostu sobie nie poradzi.
Na szczęście udało się zdążyć na czas z kolacją. Goście byli zachwyceni oryginalnym smakiem potraw, a deser okazał się hitem. Do tego bardzo chwalono nowy wystrój restauracji.
Monika była bardzo zadowolona z wizyty i pomocy Magdy Gessler:
Screen TVN/X-News
Gessler także była pełna nadziei:
Po trzech tygodniach przyszła pora na wizytę kontrolną. Na początek plus - był nowy szef kuchni. Do potraw było kilka niewielkich uwag.
Byliście kiedyś w Cieszyńskim Browarze Mieszczańskim?