Basia Ritz zwyciężczyni "MasterChefa" otworzyła swoją restaurację. Serwuje tylko 8 dań

Zjemy u Basi Ritz w Gdańsku.

Basia Ritz, pierwszy w Polsce szef kuchni z oficjalnym tytułem MasterChefa, wreszcie otworzyła swoją autorską restaurację. Kazała nam na nią czekać ponad półtora roku.

Basia Ritz kazała czekać na swoją autorską restaurację ponad półtora roku od zdobycia tytułu pierwszego polskiego Masterchefa. - Miałam chwile załamania i momenty, w których zastanawiałam się, czy nie zaniechać tego projektu, bo myślałam, ze to się nie uda i nie dam rady - przyznaje restauratorka.
Swoją wygraną w Masterchefie Basia Ritz przyjęła z pokorą. Zanim zaczęła myśleć o własnym biznesie, odbyła bezpłatne praktyki w kilku restauracjach w Kolonii - jak każdy inny pracownik szorowała grille i obierała ziemniaki, bo chciała się nauczyć prowadzenia restauracji.
O zwycięstwie Basi telewidzowie dowiedzieli się około półtora roku temu. Od tego czasu wydała dwie książki, ale o restauracji w kontekście planów zamiast marzeń wspominała rzadko. Złośliwi kpili z całego przedsięwzięcia poddając w wątpliwość jego realizację.
Nie zważając na niepowodzenia, które kilkakrotnie już skutecznie uniemożliwialy otwarcie własnego lokalu, Basia dopięła swego i otworzyła "Ritza". Oprócz rodziny, wspierała ją także koleżanka z programu Agnieszka Sulikowska, która odpadła tuż przed finałem, a teraz pełni rolę managerki restauracji.

Ritz wydała w tym czasie dwie książki kucharskie i odbyła bezpłatne praktyki w kilku restauracjach w Kolonii. Mimo że niektórzy wątpili, czy w ogóle uda jej się zrealizować plan związany z otwarciem restauracji, ona cierpliwie przygotowywała się i starannie obmyśliła całe przedsięwzięcie.

Miałam chwile załamania i momenty, w których zastanawiałam się, czy nie zaniechać tego projektu, bo myślałam, ze to się nie uda i nie dam rady - przyznała w Namaonciaku.pl restauratorka.

Podczas przygotowań do zapoczątkowania swojego własnego biznesu Basia - jak każdy inny pracownik kuchni - m.in. szorowała grille i obierała ziemniaki. Kilka razy przymierzała się także do otwarcia jadłodajni, ale napotykała na swojej drodze przeszkody. Teraz, kiedy wreszcie udało jej się zrealizować największe marzenie, pozostaje tylko czekać na sukces.

<< ZOBACZ ZDJĘCIA RESTAURACJI RITZ >>

basia ritz, mastercheffot. Lukasz Glowala/Agencja Gazeta

Restauratorkę wspiera inna, znana widzom uczestniczka programu - Agnieszka Sulikowska, która odpadła z konkurencji przed samym finałem. Koleżanka Ritz zgodziła się zostać menedżerem restauracji.

Non-stop muszę mieć oczy i uszy otwarte. Póki co, muszę dzielić się na wszystkie zadania. Gdyby nie Agnieszka, nie miałabym najmniejszych szans na przetrwanie - twierdzi Ritz.

Restauracja "Ritz" mieści się w Gdańsku przy ul. Szafarnia 6. Lokal czynny jest od wtorku do niedzieli od 13 do 22. Czego mogą spodziewać się goście? Na razie karta liczy 8 pozycji (według Ritz może poszerzyć się do maksymalnie 12).

Mój mąż zdecydował, że w menu nie może zabraknąć ragout z kaczki z piersią z przepiórki z puree z selera aromatyzowanego czarną truflą, czyli dania, dzięki któremu dostałam się do Masterchefa - tłumaczy Basia Ritz.

Dodatkowo restauracja podaje dania dnia spoza karty. Usatysfakcjonowani będą na pewno wszyscy miłośnicy mięsa, drobiu, owoców morza i sympatycy makaronu.

al

Więcej o: