Tylko u nas Magda Gessler pierwszy raz tak szczerze o Amaro: Jest skoncentrowany na sobie. Życzę mu...

Czy Magda Gessler nie znosi Amaro?
Czy Magda Gessler nie znosi Amaro? "Jest skoncentrowany na sobie. Życzę mu..." Co Magda Gessler myśli o Amaro? - Wojciech Amaro jest znacznie inną osoba niż ja. Inaczej przyjmuje życie, jest bardziej skoncentrowany na sobie - stwierdziła. 8 kwietnia startuje pierwszy polski sezon "Hell's Kitchen". W roli głównej Wojciech Modest Amaro, którego surowe oceny zdążyliśmy poznać w "Top Chefie". Czy strąci z piedestału dotychczasową królową kulinarnych programów, Magdę Gessler? Czy ona sama czuje, że ktoś depcze jej po piętach? Zapytaliśmy. Magdę Gessler jedni nienawidzą, inni kochają. Niezależnie jednak od osobistych przekonań, nie można zaprzeczyć, że dzięki niej, i w naszej świadomości dokonała się wielka rewolucja - za sprawą "Kuchennych" zaczęliśmy surowiej patrzeć na restauracje, zaczęliśmy wymagać i smakować. Poznaliśmy też nieprzyjemną prawdę o polskiej gastronomii. Później przyszedł kolejny program z Magdą Gessler na TVN, "MasterChef" i promocja kulinarnych talentów. Dzięki tym dwóm show stała się królową telewizyjnych programów kulinarnych. W Polsacie swoją pozycję umacnia kolega po fachu, Wojciech Modest Amaro, juror "Top Chefa" i szef kuchni "Hell's Kitchen". Czy Gessler czuje na plechach oddech konkurencji? Wojciech Amaro jest znacznie inną osoba niż ja. Inaczej przyjmuje życie, jest bardziej skoncentrowany na sobie. Ja jestem mocno skoncentrowana na ludziach, którym chcę pomóc w Polsce. Ponieważ dla mnie ta "Polska B", którą on to pięknie nazywa, jest niezwykle istotna. Byłoby idealnie móc podróżować i zatrzymać się na posiłek w miejscu bezpiecznym, smacznym i tanim. I to jest moje założenie - powiedziała dla Plotek.pl. Styl gotowania Wojciecha Amaro i Magdy Gessler różni się. Nie trzeba być kulinarnym ekspertem, aby od razu to zobaczyć. Jak restauratorka widzi płaszczyzny, na których oboje działają? Ja dla elit pracowałam 20 lat: "U Fukiera", tworząc restaurację "Belvedere". Teraz jest czas, żebyśmy my, wszyscy Polacy, którzy ciężko pracujemy, dużo podróżujemy, mieli prawo tanio i zdrowo zjeść. Zaskoczę Was, ale ja naprawdę życzę Wojtkowi Amaro sukcesu w tym jakże trudnym formacie. Jestem bardzo ciekawa, jak z dobrego szefa kuchni przekształci się w - prawdopodobnie - niezłego showmana. Nie mam do niego stosunku jak do tytana, sama też nie uważam się za tytankę, mam do niego stosunek jak do kolegi. W Polsce jest jeszcze dużo miejsca na wiele różnych programów kulinarnych.

Na początku kwietnia wystartował pierwszy polski sezon "Hell's Kitchen". W roli głównej Wojciech Modest Amaro, którego surowe oceny zdążyliśmy poznać w "Top Chefie". Czy strąci z piedestału dotychczasową królową kulinarnych programów, Magdę Gessler? Czy ona sama czuje, że ktoś depcze jej po piętach? Zapytaliśmy.

Magdę Gessler jedni nienawidzą, inni kochają. Niezależnie jednak od osobistych przekonań, nie można zaprzeczyć, że dzięki niej, i w naszej świadomości dokonała się wielka rewolucja - za sprawą "Kuchennych" zaczęliśmy surowiej patrzeć na restauracje, zaczęliśmy wymagać i smakować. Poznaliśmy też nieprzyjemną prawdę o polskiej gastronomii.

Później przyszedł kolejny program z Magdą Gessler na TVN, "MasterChef" i promocja kulinarnych talentów. Dzięki tym dwóm show stała się królową telewizyjnych programów kulinarnych. W Polsacie swoją pozycję umacnia kolega po fachu, Wojciech Modest Amaro, juror "Top Chefa" i szef kuchni "Hell's Kitchen". Czy Gessler czuje na plechach oddech konkurencji?

Wojciech Amaro jest znacznie inną osoba niż ja. Inaczej przyjmuje życie, jest bardziej skoncentrowany na sobie. Ja jestem mocno skoncentrowana na ludziach, którym chcę pomóc w Polsce. Ponieważ dla mnie ta "Polska B", którą on to pięknie nazywa, jest niezwykle istotna. Byłoby idealnie móc podróżować i zatrzymać się na posiłek w miejscu bezpiecznym, smacznym i tanim. I to jest moje założenie - powiedziała dla Plotek.pl.

Magda Gessler Gazeta.tv

Styl gotowania Wojciecha Amaro i Magdy Gessler różni się. Nie trzeba być kulinarnym ekspertem, aby od razu to zobaczyć. Jak restauratorka widzi płaszczyzny, na których oboje działają?

Ja dla elit pracowałam 20 lat: "U Fukiera", tworząc restaurację "Belvedere". Teraz jest czas, żebyśmy my, wszyscy Polacy, którzy ciężko pracujemy, dużo podróżujemy, mieli prawo tanio i zdrowo zjeść. Zaskoczę Was, ale ja naprawdę życzę Wojtkowi Amaro sukcesu w tym jakże trudnym formacie. Jestem bardzo ciekawa, jak z dobrego szefa kuchni przekształci się w - prawdopodobnie - niezłego showmana. Nie mam do niego stosunku jak do tytana, sama też nie uważam się za tytankę, mam do niego stosunek jak do kolegi. W Polsce jest jeszcze dużo miejsca na wiele różnych programów kulinarnych.

Zapraszamy do obejrzenia całej naszej rozmowy z Magdą Gessler. A w niej o tym, dlaczego tyle przeklina w programie, o polskiej schizofrenii restauracyjnej i o tym, co zabija polskich restauratorów.

Red