"Kuchenne Rewolucje". Magda Gessler kontra mrożonki. "To jest takie knurowato-niejadalno-świniowate!". BUNT kucharki

Magda Gessler znowu natknęła się na źle przechowywaną żywność, jednak nie tylko jakość jedzenia była problemem w restauracji "Przedzamcze".

Magda Gessler tym razem trafiła do Sztumu, do restauracji "Przedzamcze", której właściciel Zbyszek, po rozwodzie z żoną musi walczyć ze złą reputacją i nieufnością mieszkańców miasta. Choć wiele złych opinii jest wystawianych niesprawiedliwie, z niektórymi trudno się nie zgodzić - jedzenie dań w "Przedzamczu" nie zawsze gwarantuje najlepsze doznania kulinarne.

Gdy restauratorka dotarła na miejsce, wrażenia nie zrobił na niej ani wystrój, ani menu, które, jak dowiedziała się od kelnerki, opierało się głównie na mrożonych mięsach i wyrobach mącznych.

Rozumiem, że szef kuchni poleca to, co mu zostaje - podsumowała.

Po spróbowaniu pasztetu i śledzi była mile zaskoczona, potem jednak nadeszło ogromne rozczarowanie. Butna kucharka nie brała jednak słów krytyki do siebie.

Są gusta i guściki. Jeszcze się taki nie urodził, żeby każdemu dogodził - mówiła Danusia.

Najgorsza w całym menu okazała się (mrożona) karkówka w (mrożonym) sosie własnym oraz (mrożona) kapusta zasmażana. Gessler podsumowała je bardzo dosadnie.

No cóż. Striptiz wieprzowy, bez żadnych przypraw. To jest takie knurowato-niejadalno-świniowate, a tu jest legumina wieprzowa. Przepraszam panią bardzo, szanuję moje zdrowie. Niejadalne. Kolacja skończona - powiedziała i wyszła.

Danie skrytykowane przez Magdę GesslerDanie skrytykowane przez Magdę Gessler Screen z Player.pl / TVN

Gdy następnego dnia Gessler zajrzała do spiżarni, większość produktów kazała zwyczajnie wyrzucić. Wszystko przez to, że były one niehigienicznie przechowywane. Szef zaproponował jednak, aby reszta ekipy podzieliła się mrożonkami, a w innym wypadku trafią do kosza. Pomysł nie spodobał się wygadanej kucharce, której reszta nadała pseudonim "szefowej".

Przecież to jest wszystko świeże! Szefie, ludzie na świecie głodują. To jest grzechem wyrzucać! Jak można tak grzeszyć? Kawałka chleba nie wolno wyrzucić! - oburzała się kucharka Danusia.
Ta pani jest nakręcona jak budzik - nie dowierzała Gessler.

Rewolucja przez "emocjonalny bałagan" musiała stanąć w miejscu, ale następnego dnia restauratorka wróciła do "Przedzamcza", aby porozmawiać z zespołem o planowanych przez nią zmianach. Od teraz restauracja będzie się nazywać "Dom Sztum" i będzie tam serwowana kuchnia polska, na której Gessler zna się najlepiej. Jednak następnego dnia restauratorka napotkała na kolejny problem, gdy podsłuchała rozmowę Zbyszka z pracownikiem. Grożąc mu, szef bynajmniej nie popisał się kulturą osobistą.

Spieprzysz, czyli nawalisz, wiesz, o co mi chodzi, to pożegnamy się. To jest twoja ostatnia szansa, żebyś zabłysnął i wrócisz na bar - mówił przyciszonym głosem do jednego z pomocników.

Choć Gessler przyłapała go na gorącym uczynku, podczas konfrontacji Zbyszek wyparł się swojego nieprzyjemnego tonu. Dodajmy: stosując dość słabą wymówkę.

Może mam taką chrypę... - tłumaczył się.

Jednak po chwili spokorniał i wreszcie przekonał do siebie nie tylko pracowników, ale i mieszkańców Sztumu, którzy przez kilka ostatnich lat nie mieli o Zbyszku dobrej opinii.  Uroczysta kolacja odbyła się bez większych przeszkód, a po sześciu tygodniach, gdy Gessler powróciła do Sztumu, restauracja przeżywała rozkwit.

Muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Zbyszek dał radę, a Gosia go wspiera i jest jego dobrym duchem.

Co ciekawe, po powrocie Gessler na miejsce, po pani Danusi nie było ani śladu. Co więcej, już podczas kolacji wieńczącej "Kuchenne Rewolucje" w kuchni rządziła 30-letnia Gosia. Od tego czasu kucharka, która bez zahamowań stawiała się Gessler, nie pojawiła się na ekranie. Nikt jednak nie skomentował powodów jej zniknięcia.

"Kuchenne rewolucje". W tym miejscu to nie jedzenie jest problemem. "Tylko się powiesić!"

MK

Więcej o:
Komentarze (118)
"Kuchenne Rewolucje". Magda Gessler kontra mrożonki. "To jest takie knurowato-niejadalno-świniowate!". BUNT kucharki
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: klm

    Oceniono 135 razy 55

    nazwisko Gessler kojarzy mi się wyłącznie z oszustwami, wyłudzeniami i przekrętami...

  • drakaina

    Oceniono 58 razy 50

    Jakkolwiek nie oglądam KR (i ogólnie prawie w ogóle tv), tak lubię sobie o nich poczytać. I niezmiennie zadziwia mnie upór pani Magdy G. w zmienianiu nazw restauracji. Czasami rzeczywiście nazwy oryginalne nie są najszczęśliwsze, ale akurat zamiana Przedzamcza na Dom Sztum jest zamianą siekierki na kijek. Przedzamcze nienajlepiej brzmi, ale przynajmniej normalnie się odmienia ("byłam na obiedzie w Przedzamczu"). A ta nowa nazwa? Jak mam powiedzieć? "Byłam na obiedzie w Domu Sztumie"? "w Dom Sztumie"? "w Dom Sztum"? Fatalne.

  • waldemar591

    Oceniono 100 razy 44

    "Butna kucharka" najwyraźniej nie wiedziała z KIM miała okoliczność ... z SAMĄ Gessler!
    Na kolana, hołoto!

  • outsider44

    Oceniono 60 razy 36

    "Dzięki" dość długiej chorobie, miałam okazję oglądać ostatnio sporo "Kuchennych rewolucji", który to program przedtem omijałam. Wydaje mi się, że przeważająca na tym forum opinia krytyczna jest niesprawiedliwa. Pani Magda jest brutalna (podobnie jak angielski pierwowzór) tam, gdzie sytuacja tego wymaga. Tam, gdzie jest kryzys psychiczny, potrafi być wręcz opiekuńcza i empatyczna. Piszą tu prawdopodobnie w większości ludzie, którzy nigdy nie kierowali zespołem pracowników. Nie interesuje mnie jej wygląd, natomiast ważny jest wyrobiony smak i poczucie estetyki. Co by nie mówić, jednak sporo restauracji i barów postawiła na nogi. Tylko niektóre nazwy budzą moje zaskoczenie. A, że walczy z brudem i mrożonkami, to chyba dobrze dla konsumentów? Pomyślcie o sobie, jako klientach - czy wolelibyście zjeść w restauracji przed, czy po "rewolucji"?

  • permazi

    Oceniono 61 razy 27

    peruka gesler tez do wyrzucenia ??

  • Gość: Ta baba to jest kawał chama

    Oceniono 87 razy 25

    Jest chodzącą emanacją chamstwa i prostactwa. Nie rozumiem dlaczego media tak promują tego chama (może powinienem napisać chamkę)?! Możliwe, że dlatego, iż wzbudza emocje. Ale to są ZŁE emocje. DNO i metr mułu. Oto Gessler. Do tego pusto we łbie! Jedno ma. Tupet.

  • Gość: boyscout

    Oceniono 59 razy 25

    chamstwo i chamstwo, to ludzie najbardziej lubia i ogladac i sluchac, i nie tylko Polacy !

  • Gość: jasio

    Oceniono 27 razy 23

    Jedno o pani Gessler powiedzieć można Może je zdrowe jedzenie ale zdrowo się nie odżywia Ot paradoks

  • hager52

    Oceniono 23 razy 21

    niektórzy "restauratorzy" zajmują się wyłącznie robieniem kasy kosztem naszego zdrowia. Sporo podróżuję po Polsce i wiem gdzie można zjeść smacznie i nie odchorować.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX