Przysmak na Tłusty Czwartek - oponki serowe

Coroczną tradycją wieńczącą karnawał i zapowiadającą rychłe rozpoczęcie Wielkiego Postu jest Tłusty Czwartek.

Trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek bez pączków z rozmaitymi nadzieniami, a w wielu regionach Polski także bez oponek serowych. Ten puszysty przysmak z dodatkiem białego sera to dla wielu osób smak dzieciństwa, do którego chętnie powraca się przez całe życie. W jaki sposób można przygotować pyszne, domowe oponki serowe?

Składniki na około 35 sztuk

  • 500 gram półtłustego sera białego
  • 100 gram cukru
  • 500 gram mąki pszennej
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii
  • 250 mililitrów śmietany

PączkiPączki fot.: pixybay


Jak przygotować oponki serowe?

1. Przeciskamy ser biały przez drobną praskę.

2. Mieszamy ser z mąką, cukrami (zwykłym i waniliowym), żółtkami, sodą, octem i śmietaną.

3. Zagniecione dokładnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm, a następnie wycinamy szklanką kółka. W środku kółek wycinamy mniejsze kółka za pomocą szklanki o mniejszym obwodzie.

4. Rozgrzewamy tłuszcz roślinny w dużym garnku, a następnie smażymy na nim oponki z obu stron, aż staną się złotobrązowe. Gotowe oponki układamy na ręczniku papierowym, by ociekły z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

W wersji mniej kalorycznej oponki można także upiec w piekarniku.


Oponki serowe - kaloryczność

Większość tradycyjnych przysmaków nie ma nic wspólnego z dietą redukcyjną, nie inaczej jest w przypadku oponek serowych. Ich kaloryczność zależy od wykorzystanych składników, jednak średnio wynosi 315 kalorii na 100 gram.

Więcej o: