Domowe sposoby na zgagę

Zgaga objawia się nieprzyjemnym pieczeniem w przełyku. Jak poradzić sobie z nią domowymi sposobami?

Zgaga to bardzo nieprzyjemne uczucie objawiające się pieczeniem w przełyku, za mostkiem. Pieczenie pojawia się wtedy, gdy kwas żołądkowy oraz treść pokarmowa cofają się do przełyku. Wina za takie odczucia leży zawsze po stronie zwieraczy wpustu żołądka, które nie działają tak, jak powinny, czyli nie zamykają wejścia do żołądka. Przyczyny tego zjawiska są natomiast różne: może to być zwykłe przejedzenie, nadmierne spożywanie potraw kwaśnych albo pikantnych, a także palenie papierosów czy spożywanie alkoholu.

Sprawdzone domowe sposoby na zgagę

Jeśli to nieprzyjemne uczucie pojawia się tylko raz na jakiś czas, to powinny pomóc domowe sposoby na zgagę. Jeśli natomiast zgaga towarzyszy nam ciągle przez dłuższy czas, wówczas należy skonsultować się z lekarzem.

  • Doskonałym sposobem polecanym przez gospodynie domowe, jest napar z imbiru. Jak wiadomo, pomaga on na mdłości, ale doskonale sprawdza się też przy zgadze. 1 łyżeczkę świeżo startego imbiru należy wrzucić do wrzątku i pozostawić przez 10 minut, aż się zaparzy, po czym wypić.
  • Jeśli chodzi o napar z rumianku, to jest on świetnym sposobem na poradzenie sobie z podrażnieniami, jakie wywołuje w przełyku cofająca się treść pokarmowa. Rumianek ma także działanie przeciwzapalne, więc pomaga zabezpieczyć się przed nawracającą zgagą.
  • Picie soków jest bardzo przyjemne, a jeśli dodatkowo wspiera walkę ze zgagą, to tym bardziej warto spróbować. Okazuje się, że soki z marchewki, ogórka, rzodkwi i buraka potrafią złagodzić zgagę – mają one odczyn zasadowy, czyli nadają się do neutralizowania kwaśnego odczynu soków i pokarmów wracających do przełyku z żołądka.
  • Kolejny bardzo trafiony sposób to picie siemienia lnianego rozpuszczonego w połowie szklanki z wrzątkiem. Kiedy mieszanina wystygnie, można oddzielić od niej nasiona, a przez to powstanie pewnego rodzaju żel. Taki preparat można wypić od razu albo dodać do niego mleko czy jogurt. Dzięki temu można uniknąć podrażnień, kiedy pojawi się zgaga – błona śluzowa będzie chroniona.
  • Popularny od jakiegoś czasu jest aloes. Soki z tej rośliny potrafią zdziałać cuda dotyczące różnych aspektów, także w tym przypadku okazuje się on bardzo pomocny. Otóż sok z aloesu może łagodzić podrażnienia, dlatego przez zjedzeniem posiłku dobrze jest wypić szklankę takiego napoju, aby zneutralizować mogące się pojawić niepożądane działanie soków żołądkowych.
  • Warto jeszcze wspomnieć o sodzie, czyli o środku, który znajduje najszersze zastosowanie w gospodarstwie domowym. Sprawdzi się zamiast tabletki – wystarczy wsypać ją na łyżeczkę i rozpuścić w ciepłej wodzie. Zawiesina nadaje się do natychmiastowego wypicia, a dzięki niej można niemalże natychmiast odczuć sporą ulgę.
  • Kmin rzymski także przydaje się do przygotowania naparu. Należy dwie łyżeczki nasion wsypać do szklanki wrzątku i zaparzyć przez 10 minut. Po tym czasie trzeba już tylko odcedzić kmin i wypić napar.
  • Herbatki ziołowe to coś, z czym trzeba uważać i dobierać odpowiednio do problemów, jakie się pojawiają. Np. herbata z mięty nie wpływa dobrze na te osoby, które dodatkowo cierpią na chorobę refluksową - z tej należy zrezygnować. Natomiast doskonale sprawdzi się herbatka z lipy czy prawoślazu lekarskiego.
  • Sposobem, który jest wart rozważenia, jest spożycie łyżeczki musztardy, kiedy pojawiają się dolegliwości związane ze zgagą. To dzięki jej właściwościom alkalicznym. Wystarczy doraźnie połknąć łyżeczkę musztardy dobrej jakości, aby nadeszła ulga.

Zasady, którymi warto się kierować

Aby ustrzec się przed zgagą, dobrze jest także wprowadzić w życie kilka istotnych zasad, które na pewno pomogą w zwalczaniu przykrych dolegliwości. Przede wszystkim powinno się przestrzegać najważniejszej zasady, czyli spożywania dziennie 4-5 mniejszych posiłków zamiast 2-3 dużych. Dzięki temu pokarmy można spożyć wolniej i dokładniej i nie przejadać się – przejadanie się to jedna z podstawowych przyczyn zgagi.

Leżenie sprawia, że zgaga się pojawia albo nasila. Dlatego też zaleca się, aby do 3 godzin po posiłku nie kłaść się. Najlepszy będzie ruch. Natomiast jeśli leżenie jest konieczne, wówczas dobrze jest spać z uniesioną głową, aby zmniejszyć ryzyko przedostawania się treści żołądkowej do przełyku.

Warto wiedzieć, że również sposób ubierania się wpływa na to, czy i  w jakim natężeniu pojawia się zgaga. Jeśli założy się obcisłe w talii ubrania, to nieprzyjemne dolegliwości mogą się nasilić.

Dobrze też wykluczyć z diety spożywane w zbyt dużej ilości takie pokarmy i napoje jak: kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane, czekolada, tłuste i smażone potrawy, owoce cytrusowe i soki z nich zrobione.

Zalety metod domowych

Domowe sposoby na zgagę są sprawdzone przez wielu, dlatego dają tak dobre efekty. Dzięki nim można w szybki sposób, dzięki temu, co ma się praktycznie pod ręką, rozprawić się z nieprzyjemnych uczuciem palącym przełyk. Sprawdzą się doskonale, kiedy zgaga dopiero zaczyna dawać o sobie znać. Nie zawierają żadnych sztucznych składników czy dodatków, a ich skład można samodzielnie kontrolować, bo wszelkie mieszanki przygotowuje się samemu w swojej kuchni.

Domowe sposoby na zgagę mają wielu zwolenników. Trzeba jednak podchodzić do tego racjonalnie – jeśli nie pomagają dostatecznie i zgaga nie ustępuje, a wręcz się nasila, wówczas konieczne będzie udanie się do lekarza, który prawdopodobnie zaleci leczenie farmakologiczne. Oczywiście wprowadzenie w życie powyższych zasad (takich jak jedzenie większej ilości posiłków dziennie) jest zawsze mile widziane przy nawracających dolegliwościach w przełyku, jest też podstawą do zabezpieczenia się przed ich pojawieniem się.

red.

Więcej o: