Ile kalorii ma banan? Zalety jedzenia bananów

Banany szybko zaspokajają głód. W przeciwieństwie do jagód, truskawek lub jabłek na długo pozostawiają uczucie sytości. Nic dziwnego - w jednym bananie jest po prostu więcej kalorii niż np. w pomarańczy. Dlatego nie należy przesadzać z jedzeniem tego owocu.

Banany – właściwości odchudzające

Banany zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Co ważne, jest to błonnik rozpuszczalny. Dzięki niemu możliwe jest unormowanie pracy jelit. Po zjedzeniu banana długo czujemy się nasyceni. Błonnik wspiera perystaltykę jelit, przez co można unikać zaparć. Ponadto składnik ten stanowi pożywkę dla pozytywnych bakterii, które wspierają odporność i produkują enzymy trawienne.

Banany na nadciśnienie

Ze względu na sporą zawartość potasu, banany obniżają ciśnienie krwi. Właśnie z tego powodu jedzenie tych owoców jest zalecane nadciśnieniowcom. Oczywiście nie oznacza to pozwolenia na przesadne spożywanie bananów. Umiar w każdym wypadku jest wskazany.

Banany a cukrzyca

Niestety, banany mają dość wysoki wskaźnik indeksu glikemicznego. Oznacza to, że bananów nie powinny jeść osoby, które chorują na cukrzycę. Warto jednak podkreślić, iż popularne owoce są lepszym wyborem niż słodycze. Jeśli więc próbujesz porzucić dietę bogatą w cukier, lepiej "przerzuć się" na banany. Co prawda ich indeks glikemiczny jest dość wysoki, ale ciągle o wiele niższy niż przetworzonych, gotowych przekąsek.

Poza tym wysoki indeks glikemiczny to zaleta dla osób aktywnych fizycznie. Banany są doskonałe po treningu.

Przepyszna porcja płatków Nestlé FITNESS z bananem i migdałamiPrzepyszna porcja płatków Nestlé FITNESS z bananem i migdałami mat. partnera

Witaminy w bananach

W bananach można znaleźć sporo witamin z grupy B (są odpowiedzialne za wzmocnienie układu nerwowego i likwidację obrzęków) oraz witaminę E (antyoksydacja) i C. Spożywanie bananów ma więc pozytywny wpływ na każdy układ w organizmie. Dojrzałe banany wspierają procesy detoksykacji.

Mikroelementy w bananach

Banany stanowią dobre źródło mikroelementów. Oprócz potasu popularne owoce zawierają też wapń, magnez, fosfor i żelazo. Jedzenie bananów przez sportowców jest przydatne z kilku względów. Przede wszystkim owoc szybko dostarcza energii. Poza tym banany pozwalają na uzupełnienie zawartości elektrolitów i minerałów, które wytrącają się podczas treningów.

Ile kalorii ma banan bez skórki?

Wszystkie opisane powyżej zalety bananów trzeba zderzać ze smutną prawdą o kaloryczności owocu. Jeden banan waży ok. 200 g i ma 114 kcal. To dosyć dużo zważywszy na fakt, że pojedynczy owoc nie wystarczy za cały posiłek. Z drugiej jednak strony zwykły batonik może mieć nawet 500 kcal. W porównaniu do słodyczy banan jest posiłkiem niskokalorycznym.

Więcej o: