Magda Gessler ma idealny przepis na babkę drożdżową. Wielkanoc bez niej to nie święta

Magda Gessler ma prosty przepis na idealną babkę drożdżową. A skoro Wielkanoc już za moment, warto sprawdzić, jakie składniki trzeba kupić, żeby ją zrobić.

Dobre ciasto drożdżowe to sztuka, która ma wiele tajemnic. Ale Magda Gessler ma sposoby, żeby zawsze się udało, zaś jej przepis jest dość prosty, i choć zajmie sporo czasu, to warto go wypróbować. Oto przepis na babkę drożdżową Magdy Gessler - idealny na Wielkanoc.

Zobacz wideo

Wielkanoc: Przepis na babkę drożdżową Magdy Gessler

Zaczynamy od samego ciasta drożdżowego, bo to podstawa tego przepisu. Składniki na ciasto drożdżowe Magdy Gessler:

- 170 ml mleka

- 15 g drożdży (świeżych)

- 135 g cukru

- 600 g mąki

- 135 g masła

- 35 g smalcu

- 7 jajek

- szczypta soli

Podstawą ciasta drożdżowego jest zaczyn. Mleko podgrzewamy w rondelku z połową cukru. Ma być nie za gorące, bo inaczej drożdże się ugotują. Do ciepłego mleka z rozpuszczonym cukrem dodajemy tyle mąki, żeby wszystko zrobiło się gęste. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.

Składniki mokre mieszamy razem: jajka mieszamy z cukrem i lekko podgrzewamy, rozpuszczamy masło ze smalcem w osobnym garnuszku.

Składniki mokre lądują w dużej misie - mąka z solą. Wlewamy do niej wyrośnięty zaczyn, letnie jajka z cukrem i zagniatamy. Do ciasta dodajemy zmieszane i letnie (to ważne, bo zbyt ciepły tłuszcz zabije drożdże) masło ze smalcem. Znowu zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żeby ciasto było lepsze, co 20 minut powinno się je jeszcze raz zagnieść. Ciasto rośnie przez około godzinę (uważajcie, żeby go nie "przetrzymać", bo skiśnie).

Jak ciasto drożdżowe przekształcić w babkę drożdżową Magdy Gessler? Potrzebnych będzie jeszcze więcej składników.

- 10 g rodzynek

- 50 g skórki pomarańczowej

- 50 g migdałów bez skórki (sparzonych)

- 50 g klarowanego masła

- 2 żółtka

Żółtka ubijamy, dodajemy rozpuszczone klarowane masło i wszystkie pozostałe składniki. Tę smakowitą breję trzeba teraz dodać do wyrośniętego ciasta drożdżowego i ponownie wszystko zagnieść. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Po tym czasie ciasto drożdżowe wkładamy do formy i ostatni raz zostawiamy do wyrośnięcia w nagrzanym piekarniku - tu uwaga, piekarnik musi mieć temperaturę maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto będzie na 2 palce poniżej brzegu formy, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

Kiedy babka będzie gotowa i chłodna, można polać ją do smaku lukrem, posypać płatkami migdałów. Brzmi pysznie od samego czytania, a jak smakuje na żywo? Przekonajcie się sami i zróbcie ją w ten świąteczny weekend. Smacznego!

MAW

Więcej o:
Copyright © Agora SA