Żurek Magdy Gessler na Wielkanoc to niebo w gębie. Jest i tajemny składnik

Żurek Magdy Gessler to przepis, który trzeba wypróbować w tegoroczną Wielkanoc. Trochę się przy nim napracujecie, ale warto.

Wielkanoc 2019 zbliża się wielkimi krokami i to tak naprawdę ostatni moment, żeby kupić składniki do zrobienia świątecznych potraw. Jednym z nieodłącznych elementów świąt bez wątpienia jest... żurek. A ten od Magdy Gessler jest naprawdę zacny.

Wielkanoc 2019: przepis na żurek Magdy Gessler

Po pierwsze miejcie na uwadze, że będzie to żur na zakwasie robionym w domu, co oznacza, że produkcję żurku musicie zacząć przynajmniej 4 dni przed Wielkanocą - zakwas musi się przegryźć. Od niego też trzeba zacząć.

Składniki na zakwas do żurku Magdy Gessler:

  • mąka razowa 350 g
  • woda 1 litr
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Jak zrobić zakwas idealny? Mąkę zalewamy wrzątkiem na tyle, żeby powstała gładka masa wodno-mączna, mieszamy. Dolewamy resztę wody i dodajemy przyprawy. Zakwas najlepiej jest robić w szklanym naczyniu, jednak od biedy wystarczy też zwykły garnek (ale najwygodniej jest skorzystać ze słoika). Przykrywacie całość gazą, uszczelniając np. gumką recepturką (dlatego lepiej sprawdzi się słoik, niż garnek).

Pojemnik stawiacie w ciepłym miejscu na trzy dni - albo dłużej, jeśli ma być bardziej wyrazisty.

Składniki na żurek Magdy Gessler:

  • 5 prawdziwków
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • bulion warzywny 1 litr
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany
  • biała kiełbasa - 300 g
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, chrzan

Żurek Magdy Gessler będzie zawierał w sobie magiczny, tajemny składnik, który nie jest oczywisty w przypadku tej zupy. To grzyby. Magda Gessler zaleca podsmażyć je na maśle i dopiero potem zalać bulionem i podgotować. Dzięki temu żurek nabierze ciekawego smaku.

Kiedy grzyby będą miękkie, do gotującego się wywaru dodajemy: wyciśnięty czosnek, przyprawy do smaku (nie przesadźcie z majerankiem).

Kiełbasę parzymy przez około 20 minut, kroimy na plasterki, jaja gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Podajemy z pietruszką i smacznego!

Więcej o:
Komentarze (59)
Żurek Magdy Gessler na Wielkanoc to niebo w gębie. Jest i tajemny składnik
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • cezar85

    Oceniono 8 razy -6

    promocja świń, podczas pomoru świń?

    czy to przypadkiem nie jest niebezpieczne?

  • Gość: Adrian Muscle

    Oceniono 4 razy -4

    Secret ingredient? To jej sperma.

  • zaginiony_palik

    Oceniono 4 razy -2

    "Elity" wspominają wyrafinowane smaki rodzinnego domu, gdzie żur przeplatał się z odorem krowich bobków z sąsiedniej izby. Ludzie kulturalni i obyci jedzą soupe creme de poulet, a nie jakiś żur.

  • tenare

    Oceniono 10 razy -2

    "Jest i tajemny składnik"

    Blond włos w zupie.

  • Gość: Kat

    Oceniono 11 razy -1

    Proszę twarzy nie pokazywać. Telewizor mogę ściszyć.

  • Gość: JA

    0

    -Piernik- z firmy Geliwe firmowany przez p.Gesler to ROZPACZ !! kulinarna -p.Magdo naprawdę pani poleca !!!

  • Gość: 500+

    Oceniono 10 razy 0

    Motłochu pisowski. Polecam kaczkę po Smoleńsku. Jeszcze jedna jest.

  • Gość: Klyjent

    Oceniono 2 razy 0

    Nigdy do żurku śmietana! Natomiast napewno prawdziwki dodadzą smaczku
    Gessler ma naprawdę dobre pomysły,ale zbyt tluste-masło,śmietana dawno odchodza do lamusa Cena ciast w jej cukierni porażająca.W Wwie jest mnóstwo świetnych cukierni!

  • Gość: olala

    Oceniono 2 razy 0

    Strasznie ciężka, tlusta i kaloryczna zupa. Fakt, w ilości kalorii nie przebije gadlerowych pączków, ale kuchnia tej pani jest po prostu niezdrowa. Opona gwarantowana.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX