Przepis na pączki od Magdy Gessler po 9 zł? Składniki na bogato. "Niebo w gębie"

Tłusty czwartek już dziś, grzechem więc będzie nie zjeść przynajmniej jednego pączka. A pączki od Magdy Gessler są ponoć najlepsze w Polsce.

Tłusty czwartek to ulubione święto większości Polaków. Zjadamy wtedy pączki liczone w setkach tysięcy. Niektórzy próbują robić je w domu. Przepis na pączki od Magdy Gessler wypróbują nieliczni, bo potrzeba do niego tak dużych ilości składników, że łatwiej i szybciej będzie przejść się do cukierni.

Tłusty czwartek - przepis na pączki według Magdy Gessler

Magda Gessler - najbardziej znana restauratorka w Polsce - również ma swój przepis na pączki. I to taki na bogato. Spójrzcie tylko na listę składników:

  • mąka - 2 kg
  • cukier - 300 g
  • jajka - 30 (!)
  • masło - 500 g
  • mleko - 500 ml
  • cukier waniliowy (prawdziwy) - 2 opakowania
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • drożdże (świeże) - 100 g
  • konfitura wedle upodobań (choć klasyka to konfitura z róży) - 2,5 kg
  • smalec - 2,5 kg
  • domowy lukier - 500 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 g

Przepis na pączki Magdy Gessler

  1. Zaczyn - mleko podgrzewamy i dodajemy do niego cukier. Kiedy będzie ciepłe (ale nie za ciepłe!) dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Dodajemy szklankę mąki, mieszamy i czekamy, aż urośnie
  2. Jajka - 20 jajek rozdzielamy białko od żółtka. 20 żółtek, 10 całych jaj, 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewamy w garnuszku, mieszając trzepaczką - do temperatury max 35 stopni Celsjusza
  3. Ciasto - wyrośnięty zaczyn mieszamy z masą jajeczną. Wszystko wlewamy do 1,2 kg mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy roztopione (nie za gorące!) masło i dodajemy mąki tyle, żeby ciasto przestało się kleić. Ma być gładkie, sprężyste, tłuściutkie
  4. Ciasto rośnie - zostawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 1,5 godziny. Dwa razy po 30 minutach wyrabiamy ciasto jeszcze raz, krótko, żeby je dotlenić
  5. Robimy pączki - ciasto dzielimy na równe porcje. Formujemy w rulony, które kroimy na niewielkie kawałki. Placki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy łyżeczką nadzienie i zawijamy jak chińskie pierożki. W dłoniach pączek ma się zrobić okrągły. Kiedy pączki będą gotowe, zostawiamy je jeszcze raz do wyrośnięcia na około 45 min, przykryte ponownie ściereczką, zlepieniem do dołu blachy
  6. Smażymy - smalec podgrzewamy w garnku do temperatury około 180 stopni Celsjusza i smażymy pączki w niewielkich porcjach, po jednej stronie na raz. Po wyjęciu z tłuszczu trzeba je osączyć na ręczniku papierowym, a kiedy ostygną - polać lukrem i posypać skórką pomarańczową
  7. Smacznego!

Przepis można naturalnie zrobić w mniejszych proporcjach - bo jednak zużycie 30 jajek na górę pączków to jest lekkie szaleństwo. Ale gwarantujemy wam - warto.

Więcej o:
Komentarze (17)
Przepis na pączki od Magdy Gessler? Składniki na bogato. "Niebo w gębie!"
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: klm

    Oceniono 17 razy 13

    nazwisko Gessler kojarzy mi się wyłącznie z oszustwami, wyłudzeniami i przekrętami

  • Gość: Ja

    Oceniono 13 razy 13

    Wszystkie produkty to ok 50 zł (zależy od firmy) i wyjdzie z 80 pączków to koszt ok 62 grosze za zrobienie jednego

  • Gość: Krytyk

    Oceniono 9 razy 9

    złodziejstwo w biały dzień - marzą 1000% - to się nazyewa robienie ludzi w balona - niby exclusive a to oszustwo, tanie jaja w proszku !

  • Gość: Ja

    Oceniono 7 razy 7

    Bufetowa niech sama źre swoje pączki!

  • Gość: Magda

    Oceniono 4 razy 2

    25zl jajka i 25zl masło, 15zl cukier z wanilią, coś z Twoimi obliczeniami nie tak.

  • Gość: Gosia

    Oceniono 1 raz 1

    Kupiłam po 1zł i były przepyszne ,takie jak mama robiła. U nas w mieście najdroższe były po 3,50 ,z różą ,lukrem i posypane orzechami.Nie lubię lukru.ja

  • Gość: Kicia de Lodź

    Oceniono 5 razy 1

    Ojojjjjj, smażone na smalcu wytopionym z martwej świni... Fuuuuuuuj

  • Gość: Andre

    Oceniono 2 razy 0

    zawiść jeszcze raz zawiść , po co wylewać jad , po prostu kto chce to kupi i kropka.To jest Polska specjalność szczekać z daleka.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX