Oscary 2019. Co gwiazdy zjedzą na after party? Będzie na bogato [MENU]

Oscary 2019 to nie tylko gala z wręczeniem statuetek, ale również after party - tzw. Governors Ball, organizowane przez Amerykańską Akademię Filmową. Wiemy, co gwiazdy dostaną do jedzenia!

Oscary Oscarami, ale z pustym żołądkiem nikt jeszcze nie był szczęśliwy. Gwiazdy nie są pod tym względem wyjątkiem. Po (bez wątpienia) wyczerpującym wieczorze, pełnym stresów i łez, 1500 gości uda się na after party, gdzie kawior i darmowy szampan będą spożywane w ilościach hurtowych. A my znamy całe menu, zaprezentowane przez organizatorów corocznego Governors Ball. Trzymajcie się krzeseł, będzie na bogato.

Oscary 2019. Co zjedzą gwiazdy na after party?

Najpierw wejdą tak zwane "czekadełka" - amuse bouche, mini-przekąseczki, które mają tylko zaostrzyć apetyt na więcej.

  • crostini ze skompresowanym arbuzem (powietrze w kostce arbuza zostało tu zastąpione jego sokiem) z serkiem feta o posmaku cytrusów
  • jajka nadziewane sałatką krabową
  • tosty awokado z listkiem sałaty w glazurze chipotle
  • popkorn na ostro
  • crostini ze stekiem New York (kawałek rostbefu) w sosie chimichurri
  • chipsy ziemniaczane

Przekąski:

  • pierożek z grzybami leśnymi i sojowym sosem ponzu z czarnymi truflami
  • tatar z wołowiny wagyu na chipsie z tapioki w przyprawie togarashi
  • taco z korzenia taro z bakłażanem w miso i z wędzonymi grzybami w sosie sojowym
  • tatar z marchewki z kiszonymi ziarnami gorczycy, chrzanem, korzeniem słonecznika bulwiastego
  • wędzony "Oscar" z łososia (serio, to uwędzony łosoś wycięty w kształt Oscara), podawany na macy
  • maleńkie burgery z wołowiną wagyu, z cheddarem i sosem remoulade
  • pizzeriny
  • ostry tatar z tuńczyka w sezamie z miso
  • czerwony krab królewski z chrupiącym ryżowym ciasteczkiem, awokado i sosem ponzu
  • roladka z jabłka, ogórka zielonego, liści pachnotki i miąższu granatu
 

Bar surowy (serwowany na ręcznie ciętym bloku lodu)

  • pikantne rollsy z tuńczykiem
  • california rolls
  • wegetariańskie rollsy
  • nigiri
  • ceviche z przegrzebków, czarngo czosnku, miso i ziół
  • jeżowce z custardem, limonką, bulionem dashi, glazurą unagi
  • plastry tuńczyka tatki ze słodką cebulą, imbirem, chili i sosem ponzu
  • ostrygi
  • szczypce kraba śnieżnego
  • nogi kraba królewskiego
  • homary
  • krewetki

Dania na zimno:

  • karmelizowany kalafior z rodzynkami, limonką, labneh (ser jogurtowy), orzeszkami pinii i przyprawą za'atar
  • mrożone złote buraki ćwikłowe z migdałowym custardem, cytryną i sałatą lodową
  • groszek cukrowy z azjatycką gruszką, sałatką z pomelo, tzatziki, miętą i orzechami włoskimi
  • kompresowana persymona z jamón ibérico, serem burrata i rukolą

Dania na ciepło:

  • zupa z korzenia słonecznika bulwiastego i fenkuła z chipsem i posypką truflową
  • ziemniak z kawiorem
  • zimowa trufla z makaronem cavatappi i serem
  • pierożki ravioli z groszkiem (tzw. agnolotti), z czarnymi truflami, musem z groszku, posypane parmezanem
  • stek z wołowiny wagyu z gotowaną marchwią, brokułem spiragello w sosie ponzu
  • labraks z porem calçot, karczochami i fenkułem w sosie romanesco i pieprzem chili esplette
  • pieczona przepiórka, pikle i wafelek red velvet
  • ręcznie robiony makaron z rukolą, pomidorami, kaparami, pieprzem, czarną oliwą i kwiatami bazylii
  • austriackie pierożki z ricottą z pesto z rukwi wodnej i groszku z brązowym, cytrynowym masłem

Słodkości:

  • czekoladowe Oscary, przyprawione 24-karatowym złotem
  • truskawki w gorzkiej czekoladzie
  • ciasto z kokosem, mango i marakują
  • batoniki z czekolady i kokosa
  • owoce yuzu
  • ciasteczka z marakują i cząstkami czekolady
  • ciasteczka czekoladowe
  • potrójnie czekoladowe ciasteczka
  • ciasteczka z mlecznej czekolady z karmelizowanymi orzechami pecan
  • ciastka truskawkowe
  • brownies z orzechami włoskimi i migdałami
  • makaroniki z espresso
  • galaretki z hibiskusa
  • batoniki z ciemnej czekolady
  • wyciskane z tuby lizaki truskawkowo-szampanowe

A tak przygotowanie całego menu wyglądało w 2017 roku:

 

Przekąski słodkie:

  • czekoladowe ciasto z wiśniami
  • toffi z czekoladowym gniazdku
  • pavlova z tropikalnymi owocami - chlebowcem i pitają
  • sernik truskawkowo-imbirowy z polewą jaśminową

Lizaki (tak, w menu jest osobna sekcja lizaków)

  • smak sernik i marakuja
  • smak czekolada, migdał i pralinki

Czekoladki:

  • czekoladowe oscary z czekoladą truskawkową
  • czekoladki o smaku chai latte
  • czekoladki o smaku herbaty thai z kokosem
  •  czekoladki o smaku jaśminu i miodu
  • czekoladki z herbatnikiem earl grey
  • czekoladki o smaku potrójnego espresso
  • pralinki z prażonymi ziarnami kawy

Desery na zamówienie:

  • kawa affogato z domowymi lodami i kawą nitro cold brew
  • chlebek "jeżowiec" z kawiorem z marakui

Wegańskie słodycze:

  • praliny "superfood"
  • ciasteczka red velvet
  • tiramisu z nerkowcem i wanilią
  • tropikalne Halo-Halo (strach zapytać, co to)
  • makaroniki słonecznikowo-malinowe
  • ciasteczka czekoladą i solą morską

Zgłodnieliśmy. Serio.

Za całe menu już kolejny raz odpowiada Wolfgang Puck, austriacko-amerykański szef kuchni, gwiazda telewizji i właściciel wielu restauracji w Stanach Zjednoczonych, również takich nagrodzonych słynnymi gwiazdkami Michelin.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.