Oscary Oscarami, ale z pustym żołądkiem nikt jeszcze nie był szczęśliwy. Gwiazdy nie są pod tym względem wyjątkiem. Po (bez wątpienia) wyczerpującym wieczorze, pełnym stresów i łez, 1500 gości uda się na after party, gdzie kawior i darmowy szampan będą spożywane w ilościach hurtowych. A my znamy całe menu, zaprezentowane przez organizatorów corocznego Governors Ball. Trzymajcie się krzeseł, będzie na bogato.
Oscary 2019. Co zjedzą gwiazdy na after party?
Najpierw wejdą tak zwane "czekadełka" - amuse bouche, mini-przekąseczki, które mają tylko zaostrzyć apetyt na więcej.
- crostini ze skompresowanym arbuzem (powietrze w kostce arbuza zostało tu zastąpione jego sokiem) z serkiem feta o posmaku cytrusów
- jajka nadziewane sałatką krabową
- tosty awokado z listkiem sałaty w glazurze chipotle
- popkorn na ostro
- crostini ze stekiem New York (kawałek rostbefu) w sosie chimichurri
- chipsy ziemniaczane
Przekąski:
- pierożek z grzybami leśnymi i sojowym sosem ponzu z czarnymi truflami
- tatar z wołowiny wagyu na chipsie z tapioki w przyprawie togarashi
- taco z korzenia taro z bakłażanem w miso i z wędzonymi grzybami w sosie sojowym
- tatar z marchewki z kiszonymi ziarnami gorczycy, chrzanem, korzeniem słonecznika bulwiastego
- wędzony "Oscar" z łososia (serio, to uwędzony łosoś wycięty w kształt Oscara), podawany na macy
- maleńkie burgery z wołowiną wagyu, z cheddarem i sosem remoulade
- pizzeriny
- ostry tatar z tuńczyka w sezamie z miso
- czerwony krab królewski z chrupiącym ryżowym ciasteczkiem, awokado i sosem ponzu
- roladka z jabłka, ogórka zielonego, liści pachnotki i miąższu granatu
Bar surowy (serwowany na ręcznie ciętym bloku lodu)
- pikantne rollsy z tuńczykiem
- california rolls
- wegetariańskie rollsy
- nigiri
- ceviche z przegrzebków, czarngo czosnku, miso i ziół
- jeżowce z custardem, limonką, bulionem dashi, glazurą unagi
- plastry tuńczyka tatki ze słodką cebulą, imbirem, chili i sosem ponzu
- ostrygi
- szczypce kraba śnieżnego
- nogi kraba królewskiego
- homary
- krewetki
Dania na zimno:
- karmelizowany kalafior z rodzynkami, limonką, labneh (ser jogurtowy), orzeszkami pinii i przyprawą za'atar
- mrożone złote buraki ćwikłowe z migdałowym custardem, cytryną i sałatą lodową
- groszek cukrowy z azjatycką gruszką, sałatką z pomelo, tzatziki, miętą i orzechami włoskimi
- kompresowana persymona z jamón ibérico, serem burrata i rukolą
Dania na ciepło:
- zupa z korzenia słonecznika bulwiastego i fenkuła z chipsem i posypką truflową
- ziemniak z kawiorem
- zimowa trufla z makaronem cavatappi i serem
- pierożki ravioli z groszkiem (tzw. agnolotti), z czarnymi truflami, musem z groszku, posypane parmezanem
- stek z wołowiny wagyu z gotowaną marchwią, brokułem spiragello w sosie ponzu
- labraks z porem calçot, karczochami i fenkułem w sosie romanesco i pieprzem chili esplette
- pieczona przepiórka, pikle i wafelek red velvet
- ręcznie robiony makaron z rukolą, pomidorami, kaparami, pieprzem, czarną oliwą i kwiatami bazylii
- austriackie pierożki z ricottą z pesto z rukwi wodnej i groszku z brązowym, cytrynowym masłem
Słodkości:
- czekoladowe Oscary, przyprawione 24-karatowym złotem
- truskawki w gorzkiej czekoladzie
- ciasto z kokosem, mango i marakują
- batoniki z czekolady i kokosa
- owoce yuzu
- ciasteczka z marakują i cząstkami czekolady
- ciasteczka czekoladowe
- potrójnie czekoladowe ciasteczka
- ciasteczka z mlecznej czekolady z karmelizowanymi orzechami pecan
- ciastka truskawkowe
- brownies z orzechami włoskimi i migdałami
- makaroniki z espresso
- galaretki z hibiskusa
- batoniki z ciemnej czekolady
- wyciskane z tuby lizaki truskawkowo-szampanowe
A tak przygotowanie całego menu wyglądało w 2017 roku:
Przekąski słodkie:
- czekoladowe ciasto z wiśniami
- toffi z czekoladowym gniazdku
- pavlova z tropikalnymi owocami - chlebowcem i pitają
- sernik truskawkowo-imbirowy z polewą jaśminową
Lizaki (tak, w menu jest osobna sekcja lizaków)
- smak sernik i marakuja
- smak czekolada, migdał i pralinki
Czekoladki:
- czekoladowe oscary z czekoladą truskawkową
- czekoladki o smaku chai latte
- czekoladki o smaku herbaty thai z kokosem
- czekoladki o smaku jaśminu i miodu
- czekoladki z herbatnikiem earl grey
- czekoladki o smaku potrójnego espresso
- pralinki z prażonymi ziarnami kawy
Desery na zamówienie:
- kawa affogato z domowymi lodami i kawą nitro cold brew
- chlebek "jeżowiec" z kawiorem z marakui
Wegańskie słodycze:
- praliny "superfood"
- ciasteczka red velvet
- tiramisu z nerkowcem i wanilią
- tropikalne Halo-Halo (strach zapytać, co to)
- makaroniki słonecznikowo-malinowe
- ciasteczka czekoladą i solą morską
Zgłodnieliśmy. Serio.
Za całe menu już kolejny raz odpowiada Wolfgang Puck, austriacko-amerykański szef kuchni, gwiazda telewizji i właściciel wielu restauracji w Stanach Zjednoczonych, również takich nagrodzonych słynnymi gwiazdkami Michelin.