"Kuchenne rewolucje". W³a¶cicielka restauracji "Szafran", Alina, nie potrafi³a gotowaæ i nie mia³a do¶wiadczenia w gastronomii. Mimo to musia³a sama przygotowywaæ potrawy dla go¶ci, którzy przestali do niej przychodziæ. Wspar³a j± wtedy kucharka Ania. Magda Gessler, gdy przyby³a na ratunek, by³a przera¿ona tym, co zobaczy³a.
"Kuchenne rewolucje". Dzieñ 1.
Problemem restauracji by³o tak¿e to, ¿e koszt przygotowania dañ by³ wy¿szy ni¿ cena, jak± p³acili go¶cie. Poza tym dawa³a wiele gratisów, byleby tylko przyci±gn±æ wiêcej klientów. Poza tym w³a¶cicielka jest bardzo hojna dla swoich pracowników i niewiele od nich wymaga. Uwa¿a, ¿e jest kiepska sytuacja na rynku i musi ich szanowaæ.
Samym chwaleniem cz³owiek nie wy¿yje - podsumowa³ narzeczony w³a¶cicielki.
Magda Gessler stwierdzi³a, ¿e maj± "najg³upsz± kartê ¶wiata". Zamówi³a m.in. polecany przez kelnerkê ¿urek. Nie smakowa³ restauratorce, zdaniem której ¶mierdzia³ i by³ kwa¶ny.
Kuchnia po prostu jest bez charakteru i niezbyt smaczna - oceni³a Gessler po opuszczeniu lokalu.
Magda Gessler Screen z TVN/ Kuchenne rewolucje
Dzieñ 2.
Magda Gessler wyt³umaczy³a w³a¶cicielce, ¿e ma z³e podej¶cie do zarz±dzania restauracj±. Jej zdaniem ludzie nie szanuj± tego, kto daje im za du¿o.
Obejrza³a te¿ kuchniê, która okaza³a siê bardzo brudna. Restauratorka kaza³a pracownikom wyrzuciæ wszystkie naczynia. Kucharka Ania przyzna³a, ¿e byli ¶wiadomi, ¿e truj± ludzi. Pó¼niej przepyta³a pracowników z wiedzy, jak przygotowaæ podstawowe dania.
Jest bardzo ¼le - skwitowa³a Gessler.
Zdecydowa³a siê uczyniæ mened¿erem Anetê, kelnerkê. Dziewczyna ucieszy³a siê z nowej roli i obieca³a Gessler, ¿e jej pomo¿e w zmianach.
Kuchenne rewolucje Screen z TVN/ Kuchenne rewolucje
Dzieñ 3. i 4.
Aneta pomimo wcze¶niejszej euforii z nowego stanowiska, zrezygnowa³a i zdecydowa³a siê odej¶æ. Mimo to razem z innymi pracownikami przygotowa³a dania dla Magdy Gessler. Do ka¿dego z nich prowadz±ca "Kuchenne rewolucje" mia³a zastrze¿enia.
Takiego dna jeszcze nie by³o. Jest bardzo ¼le - skrytykowa³a.
Gdy Aneta powiedzia³a, ¿e nie przyjmuje funkcji mened¿era, bo ma ju¿ inn± pracê za³atwion±, Magda Gessler kaza³a jej wyj¶æ i nie chcia³a z ni± rozmawiaæ. Los rewolucji stan±³ pod znakiem zapytania.
Zacznij wreszcie my¶leæ, jak doros³a osoba, a nie jak dziecko - zwróci³a siê do w³a¶cicielki.
Mimo to zdecydowa³a siê przeprowadziæ rewolucjê. Nada³a lokalowi nazwê "Soczyste Pieczyste". Kolacja bardzo siê uda³a, a go¶cie byli zachwyceni upieczonymi kie³baskami i roso³em z dodatkiem szafranu.
¯yczê im dobrze z ca³ego serca, ale nie wiem, co tu zastanê, jak tu wrócê - wyzna³a szczerze Magda Gessler.
Kuchenne rewolucje Screen z TVN/ Kuchenne rewolucje
Cztery tygodnie pó¼niej
Gdy Magda Gessler przyby³a do nich po czterech tygodniach zaskoczy³a j± cisza i brak grilla przed wej¶ciem. Dla w³a¶cicielki ten miesi±c po rewolucji by³ bardzo ciê¿ki. Gessler by³a zachwycona roso³em, karkówk± oraz sernikiem, który w³a¶cicielka zrobi³a wed³ug przepisu babci.
Bardzo dobra kuchnia. Zadziwiaj±co dobra. Nie ma takiej kuchni w obrêbie 50 km, która by³aby lepsza od twojej - oceni³a Magda Gessler.
Zmiany zasz³y te¿ w sposobie my¶lenia w³a¶cicielki. Inaczej podchodzi do ludzi i dostawców, nie daje sobie wej¶æ ju¿ na g³owê.
AW
Gość: lucynek
Oceniono 10 razy 10
bardzo dobrze, wieku naszych januszy nie powinna braæ siê wgl za dzia³alno¶æ, do tego te wie¶niackie przenoszenie brudów z domu, syf, niesmaczne i drogie albo za tanie jedzenie