"Kuchenne rewolucje". Magda Gessler za³amana: Takiego dna jeszcze nie by³o. Kaza³a te¿ w³a¶cicielce dorosn±æ

"Kuchenne rewolucje" tym razem dotar³y do Kwidzyna. Magda Gessler uzna³a, ¿e "takiego dna jeszcze nie by³o" i "¿e jest bardzo ¼le". Czy uda³o jej siê pomóc w³a¶cicielce?

"Kuchenne rewolucje". W³a¶cicielka restauracji "Szafran", Alina, nie potrafi³a gotowaæ i nie mia³a do¶wiadczenia w gastronomii. Mimo to musia³a sama przygotowywaæ potrawy dla go¶ci, którzy przestali do niej przychodziæ. Wspar³a j± wtedy kucharka Ania. Magda Gessler, gdy przyby³a na ratunek, by³a przera¿ona tym, co zobaczy³a. 

"Kuchenne rewolucje". Dzieñ 1.

Problemem restauracji by³o tak¿e to, ¿e koszt przygotowania dañ by³ wy¿szy ni¿ cena, jak± p³acili go¶cie. Poza tym dawa³a wiele gratisów, byleby tylko przyci±gn±æ wiêcej klientów. Poza tym w³a¶cicielka jest bardzo hojna dla swoich pracowników i niewiele od nich wymaga. Uwa¿a, ¿e jest kiepska sytuacja na rynku i musi ich szanowaæ. 

Samym chwaleniem cz³owiek nie wy¿yje - podsumowa³ narzeczony w³a¶cicielki.

Magda Gessler stwierdzi³a, ¿e maj± "najg³upsz± kartê ¶wiata". Zamówi³a m.in. polecany przez kelnerkê ¿urek. Nie smakowa³ restauratorce, zdaniem której ¶mierdzia³ i by³ kwa¶ny.

Kuchnia po prostu jest bez charakteru i niezbyt smaczna - oceni³a Gessler po opuszczeniu lokalu.

Magda GesslerMagda Gessler Screen z TVN/ Kuchenne rewolucje

Dzieñ 2.

Magda Gessler wyt³umaczy³a w³a¶cicielce, ¿e ma z³e podej¶cie do zarz±dzania restauracj±. Jej zdaniem ludzie nie szanuj± tego, kto daje im za du¿o.

Obejrza³a te¿ kuchniê, która okaza³a siê bardzo brudna. Restauratorka kaza³a pracownikom wyrzuciæ wszystkie naczynia. Kucharka Ania przyzna³a, ¿e byli ¶wiadomi, ¿e truj± ludzi. Pó¼niej przepyta³a pracowników z wiedzy, jak przygotowaæ podstawowe dania.

Jest bardzo ¼le - skwitowa³a Gessler.

Zdecydowa³a siê uczyniæ mened¿erem Anetê, kelnerkê. Dziewczyna ucieszy³a siê z nowej roli i obieca³a Gessler, ¿e jej pomo¿e w zmianach.

Kuchenne rewolucjeKuchenne rewolucje Screen z TVN/ Kuchenne rewolucje

Dzieñ 3. i 4.

Aneta pomimo wcze¶niejszej euforii z nowego stanowiska, zrezygnowa³a i zdecydowa³a siê odej¶æ. Mimo to razem z innymi pracownikami przygotowa³a dania dla Magdy Gessler. Do ka¿dego z nich prowadz±ca "Kuchenne rewolucje" mia³a zastrze¿enia.

Takiego dna jeszcze nie by³o. Jest bardzo ¼le - skrytykowa³a.

Gdy Aneta powiedzia³a, ¿e nie przyjmuje funkcji mened¿era, bo ma ju¿ inn± pracê za³atwion±, Magda Gessler kaza³a jej wyj¶æ i nie chcia³a z ni± rozmawiaæ. Los rewolucji stan±³ pod znakiem zapytania.

Zacznij wreszcie my¶leæ, jak doros³a osoba, a nie jak dziecko - zwróci³a siê do w³a¶cicielki.

Mimo to zdecydowa³a siê przeprowadziæ rewolucjê. Nada³a lokalowi nazwê "Soczyste Pieczyste". Kolacja bardzo siê uda³a, a go¶cie byli zachwyceni upieczonymi kie³baskami i roso³em z dodatkiem szafranu.

¯yczê im dobrze z ca³ego serca, ale nie wiem, co tu zastanê, jak tu wrócê - wyzna³a szczerze Magda Gessler.

Kuchenne rewolucjeKuchenne rewolucje Screen z TVN/ Kuchenne rewolucje

Cztery tygodnie pó¼niej

Gdy Magda Gessler przyby³a do nich po czterech tygodniach zaskoczy³a j± cisza i brak grilla przed wej¶ciem. Dla w³a¶cicielki ten miesi±c po rewolucji by³ bardzo ciê¿ki. Gessler by³a zachwycona roso³em, karkówk± oraz sernikiem, który w³a¶cicielka zrobi³a wed³ug przepisu babci.

Bardzo dobra kuchnia. Zadziwiaj±co dobra. Nie ma takiej kuchni w obrêbie 50 km, która by³aby lepsza od twojej - oceni³a Magda Gessler.

Zmiany zasz³y te¿ w sposobie my¶lenia w³a¶cicielki. Inaczej podchodzi do ludzi i dostawców, nie daje sobie wej¶æ ju¿ na g³owê.

AW

Wiêcej o:
Komentarze (8)
"Kuchenne rewolucje". Magda Gessler za³amana: Takiego dna jeszcze nie by³o
Zaloguj siê lub komentuj jako go¶æ
  • Gość: lucynek

    Oceniono 10 razy 10

    bardzo dobrze, wieku naszych januszy nie powinna braæ siê wgl za dzia³alno¶æ, do tego te wie¶niackie przenoszenie brudów z domu, syf, niesmaczne i drogie albo za tanie jedzenie

  • siwywaldi

    Oceniono 3 razy 3

    Sratatata...
    By³o dno, mu³ i wodorosty, a po trzech dniach "rewolucji", zrobi³a siê najlepsza karkówka, rosó³
    i w ogóle najlepsza kuchnia, w promieniu 50 km od Kwidzynia.

    Pisa³em ju¿ kilka razy, ¿e program jaki¶ czas temu straci³ nie tylko "z±b", ale równie¿ i jaja, staj±c siê coraz bardziej mydlan± oper±.

  • Gość: Obserwator

    Oceniono 4 razy 2

    Kto ten program jeszcze ogl±da?! Zawsze to samo, najpierw beznadzieja, krzyki i po³ajanki prowadz±cej, potem udana kolacja i powrót do "naprawionej" restauracji. Prawda nie zawsze jest taka, jak± przekazuje kamera tv!

  • Gość: slowik

    Oceniono 3 razy 1

    kto to napisa³? przedszkolak?!

Aby oceniæ zaloguj siê lub zarejestrujX