Nowa restauracja Szyca to sukces czy porażka? Ile kosztuje obiad u aktora i czy jest smaczny

Borys Szyc niedawno otworzył swoją restaurację o wdzięcznej nazwie 'Akademia'. Teraz, kiedy już pierwsze emocje opadły, można się na spokojnie przyjrzeć karcie dań i ocenić wybór. I ceny oczywiście.
Borys Szyc Borys Szyc Kapif

Otworzył własną restaurację

Borys Szyc spełnił swoje marzenie i otworzył niedawno na warszawskim Mokotowie restaurację "Akademia" (Szyc otworzył restaurację. Kto pojawił się na inauguracji jego lokalu? Oczywiście tłumy gwiazd!). Świętowanie otwarcia już się zakończyło, można zatem wybrać się do "Akademii" na obiad. Jakich dań można się tam spodziewać i ile trzeba zabrać ze sobą gotówki? Od razu uprzedzamy: nie jest to tania przygoda. Ale czy spodziewaliście się czegoś innego?

Otwarcie restauracji Borysa Szyca, Akademia,Kapif

Borys Szyc, restauracja AkademiaFacebook.com


Facebook.com

restauracja Akademia, Borys Szyc restauracja Akademia, Borys Szyc Facebook.com

Pierwsze opinie są pozytywne

Prawdziwi smakosze nie skupiają się na cenie, ale na ofercie. My sprawdziliśmy i jedno, i drugie. I tak, za tradycyjny rosół należy zapłacić 20 zł. Tyle samo kosztuje szafranowy krem z białą rybą. Myślicie, że to cena do przełknięcia? Jeżeli tak, to można poprawić sardynkami z "domowym majonezem" za 29 zł. A w przypadku skromniejszego budżetu zawsze można zamówić frytki albo szpinak za 10 zł. Zachęcająco również brzmią karmelizowane marchewki z tymiankiem oraz colesław z selera, obie przystawki także po 10 zł.

Borys Szyc, restauracja AkademiaFacebook.com

Borys Szyc, restauracja Akademia Borys Szyc, restauracja Akademia Facebook.com

Przekąski w cenie obiadu

Szefem kuchni w "Akademii" jest importowany z londyńskiej restauracji "Amber Room" Grzegorz Nowakowski. Na przekąskę oferuje grillowaną ośmiornicę z salsą z granatu i curry za 69 zł. Jeżeli komuś to nie odpowiada, może zamówić przegrzebki z pieczonym boczkiem za 65 zł lub - w tańszej opcji - orientalną sałatę z kaczką i orzechami za 35 zł lub cezar z krewetkami w tej samej cenie. Przekąski w cenie obiadu.

Borys Szyc, restauracja AkademiaFacebook.com

Borys Szyc, restauracja Akademia Borys Szyc, restauracja Akademia Facebook.com

Tanio, czy drogo?

Ile zatem zapłacicie za obiad u Szyca? Jak się okazuje, rozstrzał cenowy jest dosyć spory i każdy wybierze właściwą dla zasobności swojego portfela opcję. Danie mięsne (kurczak, wołowina) w cenie 25-70 zł, ryby 35-85 zł, przy czym do dania mięsnego należy doliczyć ceny dodatków (10 zł za każdy). W zależności od punktu widzenia, i tanio i drogo. Jednak na spaghetti z owocami morza w sosie waniliowym chyba warto się skusić nawet pomimo ceny (45 zł).

Borys Szyc, restauracja AkademiaFacebook.com

Borys Szyc, restauracja Akademia Borys Szyc, restauracja Akademia Facebook.com

Ceny wymagają kompromisu

Jednak ceny niektórych dań wydają się wyjątkowo wysokie, a podejrzewamy, że te potrawy mogą nie zaspokoić apetytu. Trudno się raczej najeść pieczywem z pomarańczowym pieprzem z grzybami, kozim serem i figą, a trzeba za to danie zapłacić 45 zł. Partfait z Foie Gras z galaretką porto i cebulową konfiturą też brzmi apetycznie, ale 45 zł za przystawkę to dość dużo.

Borys Szyc, restauracja Akademia Borys Szyc, restauracja Akademia Facebook.com

Jest pysznie!

Recenzje "gastronautów" wydają się potwierdzać wysoką klasę lokalu.

Po wczorajszej wizycie z tej restauracji w dalszym ciągu jestem pod wrażeniem. Jedzenie doskonałe - dorsz z warzywami doskonale przyprawiony i upieczony, mięso ryby doskonałej jakości. Makaron z owocami morza w sosie waniliowym miał bardzo ciekawy, wyszukany smak. Tatar z polędwicy przyprawiony w punkt i od razu widać, że mięso jest bardzo świeże. Creme brulee klasyczny, pyszny smak zrobiony zgodnie ze sztuką. Dodatkowym atutem tej restauracji jest obsługa, która jest na każde skinienie, ale nienachalna. Chętnie udzielająca odpowiedzi na różne pytania dotyczące restauracji - tak opisuje swoje wrażenia "gastronautka" Malgorzata1.
Borys Szyc, restauracja Akademia Borys Szyc, restauracja Akademia Facebook.com

Wybierzecie się tam na obiad?

Wszystko wskazuje na to, że restauracja Borysa Szyca może odnieść duży sukces. Myślicie, że warto osobiście poznać lokal i wyrobić sobie opinię o serwowanych tam daniach?

Więcej o:
Komentarze (37)
Nowa restauracja Szyca to sukces czy porażka? Ile kosztuje obiad u aktora i czy jest smaczny
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • dziwne

    Oceniono 132 razy 100

    Rosół robię sama, może też za 20 zł ale 4 litry a nie jeden talerz i dobrze wiem co w nim jest.

  • wuwu

    Oceniono 115 razy 91

    No ucięło mi wypowiedź oburzeniową .. :D ceny z kosmosu, wróżę szybkie przytarcie nosa i upadek. Najpierw trzeba zapracować na te ceny, nie gębą która pojawia się jako reklama najgorszych filmów polskich ostatnich dwóch lat ale fachem, kunsztem kulinarnym etc.. Borys, Twoim pudelkowi znajomi odwiedzą Cię raz - dwa i im styknie, a reszty na to nie stać to raz i reszta coraz bardziej świadoma kulinarnie w tej cenie albo ugotuje na 2 dni dla 4 osób albo zje w bardziej prestiżowym i sprawdzonym miejscu,
    śmiech na sali z tymi cenami chłopaku

  • mieetek

    Oceniono 90 razy 82

    Wpuszczają bez słomy w butach?

  • cezar85

    Oceniono 63 razy 55

    kiedy zaprosi gesslerową?

  • keeciol

    Oceniono 48 razy 46

    czy to carpaccio wołowe będzie z koniną czy bez?

  • wuwu

    Oceniono 85 razy 39

    pytacie "tanio czy drogo" ? to żart? danie z polędwicy za 70zł? w dobrym sklepie na Saskiej Kępie w Warszawie (Saska=drogo) kupię KILO najlepszej polędwicy za 49 zł. Z KILO polędwicy u Szyca robią pewnie 5-6 porcji, no sorry. W

  • potyrala1959

    Oceniono 41 razy 33

    To teraz będzie książka o założeniu restauracji, a potem solowa płyta. Wszystko zgodnie z zasadami z książki wydanej w Polsce w latach 90. Napisał ją laureat Oscara, za scenariusz do filmu Kramer kontra Kramer.
    http://empiro.blox.pl/2011/09/Gwiazda-gwiazdy-gwiezdzie.html

  • pudelek.pl

    Oceniono 40 razy 30

    Za nędzę aktorsko-publiczną, jaką sobą ten krótkonogi blondynek prezentuje ludzie powinni płacić w jego restauracji o 50% mniej niż "za ścianą", a nie o 50% więcej. Ludzie mają płacić jakiemuś Kurduplowi o 50% więcej , za to, że założył płaszcz, z którego ledwo mu nogi wystają ?, a może za to, że wspiął się na szczyt i stworzył logo poprzez odwrócenie 1 literki ? Straszna bieda ten jego byznes-plan. Strasznie biedna aranżacja jak na lokal z tak wysokim sufitem...

  • dzierlatka55

    Oceniono 26 razy 22

    przestańcie pisac o tym zblazowanym kurduplu !!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX