Skręcona noga, poparzona ręka i surowy kurczak. Takie rzeczy tylko w "Top Chef"

Ten odcinek "Top Chefa" obfitował w wyjątkowo wiele nieprzewidzianych sytuacji i wypadków. Aż dwóch kucharzy ucierpiało w trakcie odcinka.
Top Chef, Robert Top Chef, Robert Facebook.com/TopChefPolska

Skręcona noga

Wiadomo, że "Top Chef" to nie tylko wymyślne potrawy, ale też i wyścig z czasem. W tym wypadku dosłownie, bo w pierwszym zadaniu zawodnicy, ku swojemu  zdziwieniu, musieli biegać. Na początku jak zwykle rozpoczęli konkurencję przy swoim stanowisku - tematem przewodnim były przekąski-zakąski przyrządzone z polskich produktów tradycyjnych. Wzięli się wiec do pracy. Nagle prowadzący przerwał im ją, przyniósł boom box i ogłosił, że zawodnicy będą biegać wokół stanowisk, a w momencie, gdy muzyka się zatrzyma - będą musieli dokończyć pracę tego kucharza, przy którego stanowisku akurat się zatrzymali. W programie nie zabrakło jednak wypadków - Robert tak się rozpędził w trakcie biegania, że skręcił kostkę. Nie stracił jednak dobrego humoru.

Skręciłem kostkę, ze złamaną nogą dokończę konkurencję - zapewniał.

Top ChefPolsat

Top ChefPolsat

Jak zapowiedział, tak też zrobił, bo akurat drużyna, w której był Robert przyrządziła najlepszą zakąskę. Szef drużyny, w której był Robert, nagrodził jego poświęcenie, przez które złamał kostkę, dlatego właśnie jemu dał immunitet.

Robert był kontuzjowany, skręcił nogę w trakcie biegu, dlatego jemu daję immunitet. Taka jest moja decyzja - powiedział Adam Kowalewski.

Robert jednak nie był z tej decyzji zadowolony.

Jestem zły, bo dostałem immunitet, nie wywalczyłem - tłumaczył.

Robert nie cieszył się z immunitetu, co nie uszło uwadze Wojciecha Modesta Amaro.

Immunitet okraszony niesamowitym entuzjazmem - stwierdził z przekąsem.
Top Chef Top Chef Facebook.com/TopChefPolska

Surowy kurczak

W kolejnej konkurencji zawodnicy musieli zmierzyć się z kurczakiem. Na jego przygotowanie mieli aż godzinę. Jak słusznie się tego spodziewali, gdzieś musiał tkwić haczyk. Kiedy weszli do spiżarni, wszystkie produkty były zawinięte w srebrną folię. Kucharze, co prawda, mogli wziąć produkty, jakie chcieli, ale każdy z nich musieli użyć w potrawie. Zdali się więc na macanie ich przez folię. Nie wszyscy mieli szczęście. Agnieszka wzięła ze spiżarni śmietanę, choć była przekonana, że to masło. To pokrzyżowało jej plany. Ewa Wachowicz przekonywała ją do nowej koncepcji.

Lubię akurat kurczaka w śmietanie.

To na nic się zdało. Agnieszce nie udało się dokończyć dania w godzinę - jej kurczak był surowy. Zdecydowała, że nie wyda dania.

Filet z kurczaka był surowy. Jak mam dać surowy, wolę nie dać nic - powiedziała.

Adze zostało dosłownie kilka minut, prowadzący namawiał ją, by w tym czasie obsmażyła kurczaka. Ona jednak była niegięta.

Nie dam g*wna. To miało być moje danie i mi nie wyszło. Znów d*pa - oświadczyła.
Ty się poddałaś - podsumował prowadzący.

Top ChefPolsat

 

Agnieszka nie wydała dania. Amaro był bezwzględny, gdy podchodziła do jury:

Stop, gdzie idziesz? Do szatni, przygotuj się do dogrywki - rozkazał.

Amaro był też zły na Monikę.

To, co ostatnio reprezentujesz, nie nadaje się do tego programu.

Dlatego zagroził, że znów zmieni zasady i z show w tym odcinku pożegnają się aż dwie osoby.

Top Chef Top Chef Polsat

Poparzona ręka

Agnieszka trafiła do dogrywki, ale pech jej nie opuszczał. Tym razem sięgnęła po patelnię, którą chwilę wcześniej wyjęła z nagrzanego piekarnika i poparzyła sobie dłoń.

Chwyciłam patelnię - nie myśląc o tym, że ona była nagrzana w piekarniku. Zrobiłam największy błąd- tłumaczyła. - 180 stopni, piankę na oparzenia trzeba momentalnie. Miałam oparzony 1 palec, poszły żele. Trzeba uważać - podsumowała trafnie.

Na szczęście szybko opatrzono jej dłoń.

Top ChefPolsat

W dogrywce poświęcenie Agi się jednak opłaciła. Amaro pierwszy raz od dawna ją pochwalił. Spodobało mu się to, że pocięła kaczkę w grube kawałki.

Kurde, dostałam wreszcie dobre słowo od szefa Amaro. Pokazałam w dogrywce, że potrafię coś zrobić, i że gotowanie to moja miłość- cieszyła się.

Z programem pożegnała się ostatecznie Monika Bielik, która przyrządziła kaczkę karmelizowaną z miodem. Wachowicz jednak ją pocieszała i zachęcała do starań:

Brakuje nam pięknych kobiet w polskiej gastronomii.

 

Top Chef, Monika BielikFacebook.com/TopChefPolska

Więcej o:
Copyright © Agora SA