Pierwsze zadanie i od razu gruba niespodzianka. Uczestników będą oceniać zawodowcy, ale z zupełnie innych dziedzin: legendarna wokalistka Maanamu, czyli Kora i pierwsza dama polskiego filmu, Beata Tyszkiewicz oraz Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej.
Tym razem zrezygnowano z dogrywki. Zawodnicy mieli się bić o naprawdę wyjątkową nagrodę: tygodniowy staż w najlepszej restauracji świata - mającej 3 gwiazdki Michelin El Celler de Can Roca z Katalonii!
Ipla.pl
Wszyscy doskonale wiedzieli, jaką okazję mieli w zasięgu ręki i zamierzali walczyć o nią do upadłego. Jednym ze stażystów w takiej restauracji był kiedyś sam Wojciech Modest Amaro! Pierwszym zadaniem było skomponowanie dania, którego motywem przewodnim będzie ryż. Zawodnicy mieli na to 75 minut.
Martin postanowił zrobić Paellę.
Bartłomiej Krężel udawał, że mu nie zależy.
Piotr Ślusarz bardzo chciał zdobyć staż i nie ukrywał swoich nerwów.
Ipla.tv
Darek nie wyrobił się ze swoim daniem i w rezultacie jury musiało mu uwierzyć na słowo, że przygotował, ale nie zdążył nałożyć na talerze. To kolejny raz, kiedy nie podał zrobionej przez siebie potrawy.
Martin podał paellę z grillowaną cytryną z której był bardzo zadowolony. Kora i Beata Tyszkiewicz były pod wrażeniem. Prezydent Dobrzyniecki miał jednak zastrzeżenia do konsystencji. Autor dzieła kulinarnego jednak się tym nie przejął.
Sylwia Sztandera podała doradę z ryżem i borowikami, którą jury oceniło jako niezłą, ale bez rewelacji. Piotr Ślusarz z kolei podał wielce oryginalne danie, solę na piasku z czarnego ryżu.
Bartłomiej Krężel przygotował ristotto z borowikami, a Malika pastillę z gołębiem. Kto zdobędzie staż? W końcu na placu boju pozostało dwóch zawodników: Piotr i Martin. Okazało się, że największą przychylność jury zdobyła nie paella Martina, ale sola na piasku z czarnego ryżu.
Ipla.pl
A tu, niespodzianka. Akcja przenosi się do restauracji syna Adama Gesslera, Mateusza. To prawdziwy ekspert. Przez większość życia mieszkał we Francji, zdobywał wykształcenie w słynnej szkole gastronomicznej w Lozannie.
Zasady są klarowne. Metodą losowania ustalono 2 zespoły. Miały zaspokoić gusta 10 gości, w tym 2 jaroszów. Tempo - mordercze: 3-daniowy obiad należało przygotować w 45 minut. Pierwszą załogę utworzyli Bartek, Martin i Sylwia, drugą - Piotr, Malika i Darek. Drużyna, która przegra, w całości wylądowała w dogrywce. Startuje pierwsza drużyna, postanawiają przygotować zupę dyniową, polędwicę i na deser zabaglione. I słowo o gościach - to 10 najbardziej znanych w Polsce blogerów kulinarnych. Pośród uwijającej się jak w ukropie ekipy, krokiem sierżanta przechadzał się Mateusz Gessler.
Ipla.pl
Sylwia panikowała.
Sprostanie morderczym wymogom konkurencji wymagało piekielnej odporności psychicznej.
W końcu zupa została podana, ale podniecenie rośnie, kucharze nie wyrabiają z czasem.
Martin zgrillował warzywa z boczkiem, zapomniał, że 2 osoby nie jedzą mięsa.
Ipla.pl
Drugi zespół i te same zasady.
Oni również nie mogli liczyć na pobłażliwość ze strony gospodarza.
Szacowne jury złożone z 10 najlepszych blogerów kulinarnych bardziej doceniło zespół numer 2.
Ipla.pl
Martin, Sylwia i Bartek trafili do dogrywki. Jedno z nich wiedziało, że opuści program.
Przed każdym z uczestników dogrywki pojawiła się skrzynia, a w niej różne gatunki grzybów. Mogą korzystać ze składników ze spiżarni. Mają 45 minut na przygotowanie potrawy, w tym czasie muszą też posprzątać i zostawić czyste stanowiska. Oto, co planują: Sylwia - ośmiorniczki, Bartek - rosół grzybowy ze smardzami. Modest go później uświadomi, że to nie smardze, ale to drobiazg. Martin - mule. Któreś z tych dań okaże się dyskwalifikujące uczestnika kulinarnego show.
Ipla.pl
Słowo na "d" było w tym odcinku nadzwyczaj popularne.
Oprócz przygotowania potrawy z grzybów, zawodnicy muszą się wyrobić w czasie również ze sprzątaniem.
Przyszedł czas na werdykt.
Zgodnie ze swoimi przewidywaniami, Martin, którego wylądowanie w dogrywce było najwyraźniej wypadkiem przy pracy, gładko przeszedł dalej. Pozostał Bartek i Sylwia.
Sylwia pomyliła się. Decyzją jury, to ona opuszcza turniej!
Będziecie tęsknić za Ewą?
Ipla.pl