Kłótliwa 'baba', kucharze, którzy NIE MAJĄ POJĘCIA o gotowaniu. To był nie lada wyczyn

Zobaczcie, jak sobie poradziła tym razem słynna restauratorka.
Magda Gessler Magda Gessler screen z TVN

Rewolucja w Ustce

Tym razem Magda Gessler wybrała się ze swoją misją do nadmorskiej miejscowości. Restauracja w Ustce wymagała prawdziwej rewolucji. Leniwi kucharze, brak podstawowych umiejętności, niepilnujący niczego właściciel, niesmaczne potrawy, wiele dań z proszku - to tylko niektóre problemy, z którymi miała poradzić sobie gwiazda programu.

Gessler jak zwykle krytycznie oceniała przyrządzone specjalnie dla niej dania:

To nie rosół, to woda! Pie*** Na maśle! Nie wyjdziemy stąd dopóki ja nie zjem placka na oleju rzepakowym! Co to za placki. Mówię poważnie, nie wyjdę stad. On może mieć stacje benzynową, a nie restaurację. Jedzenie jest zaje*** niedobre.

Nie tylko dania wypadły fatalnie. Wystrój knajpy także nie przypadł restauratorce do gustu. Ale najgorsze dla Gessler były wszechobecny brud (nawet na naczyniach, na których przyrządzane były na co dzień potrawy) i źle przechowywane produkty.

Magda Gessler

Magda Gessler

Tu jest koryto, tylko dla świń. Lepiej się przegłodzić niż jeść śmietnik. To jest objaw kompletnej ignorancji i braku szacunku dla produktów. Zamykam restauracje, bo nie będę truć ludzi dalej. Ja tu jestem więc będzie ze mną kojarzona restauracja - Gessler ZAMYKA knajpę.
Magda Gessler Magda Gessler screen z TVN

Nauczka dla szefa - nie ufać

Nie lubię buraków - tak tłumaczy się kucharz, który nie zna przepisu na barszcz!

Nie zna też podstawowego przepisu na kruche ciasto. Magda Gessler odkrywa, że żaden z kucharzy NIE MA POJĘCIA O GOTOWANIU.

Każdy krytykę przyjmuje inaczej. Marek się oburza i ma w oczach łzy ze złości, a Tomek tłumaczy, że w sezonie jest inaczej.

W sezonie to się bydło karmi paszą - odpowiada wkurzona Gessler.
W teorii jestem noga - dalej się broni kucharz Tomek, który lepiej niż na gotowaniu zna się na używaniu metafor: W gotowanie wkładam serce i całą duszę.

Magda Gessler

Skąd ten problem? Winnego Gessler znajduje szybko. To właściciel nie dopilnował swojego interesu. Zatrudnił pracowników bez podstawowych umiejętności. I nigdy ich nie kontrolował.

Kuchenne rewolucje. Kuchenne rewolucje. screen z TVN

Zdobyć rybę w Ustce - mission impossible

Na rewolucję Gessler ma pomysł oczywisty. Ryby to podstawa. Mają być w menu w różnych wariacjach, w nazwie restauracji i w wystroju.

Wyprawa po ryby w nadmorskiej miejscowości, jak się okazało, to zadanie specjalne dla dwóch nieporadnych kucharzy. Potrzebny był nawet telefon ratunkowy do przyjaciela. W końcu się udało. Gessler dostała świeżego dorsza i wędzonego łososia.

Magda Gessler Magda Gessler screen z TVN

Skąd pan wziął te babę?

Magda Gessler postawiła warunek - aby rewolucja się dokonała potrzebna jest doświadczona w gotowaniu, odpowiedzialna pani, która zapanuje nad krnąbrnymi kucharzami.

Właściciel przychodzi z pomocą i przyprowadza znajomą żony, Danusię. Pani w średnim wieku zna się na gotowaniu lepiej niż gospodyni programu, a przynajmniej stara się to wszystkim udowodnić.

Rzucam się jak Gesslerowa - tak na mnie mówią - chwali się przed kamerą wyraźnie z siebie zadowolona.

Nad panią Danusią nie jest łatwo zapanować. Chce robić wszystko sama i złapana na gorącym uczynku, nie przyznaje się do błędu.

To jest śmietana z kartonu! Myślała pani, że nie poznam - oburza się Gessler.
Skąd pan wziął tę babę - właściciel musi tłumaczyć się ze swojej decyzji.

Polały się łzy. Nowa kucharka poddaje się. To gospodyni programu rządzi.

Od tej chwili, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, wszystkie problemy znikają. Przygotowywanie jedzenia z okazji ponownego otwarcia idzie znakomicie. Dekorowanie wnętrza to czysta przyjemność, a kucharze biją się w pierś i przepraszają za wszystkie grzechy.

Restauracja. Restauracja. screen z TVN

Kolejny sukces Magdy Gessler

Rewolucja uwieńczona sukcesem! Goście są zachwyceni nowym menu. Ryby są wyśmienite, deser z prawdziwej śmietanki rozpływa się w ustach. Wszystkim wszystko smakuje. Każdy sięga po dokładkę.

Kucharz Tomek, niczym prawdziwy wieszcz, poetycko dziękuje Gessler za bycie wzorem, inspiracje i drugą szansę.

I żeby było jeszcze wspanialej, na koniec właściciel dostaje w prezencie od gwiazdy programu własna wędzarnię.

magda gessler

Więcej o:
Komentarze (51)
Kłótliwa 'baba', kucharze, którzy NIE MAJĄ POJĘCIA o gotowaniu. To był nie lada wyczyn
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • hydroxymetan

    Oceniono 27 razy 23

    Nazywać Gesslerową kucharką, to tak jakby nazwać Kopciuszkiem kobietę palącą 3 paki paierosów dziennie.

  • luciola85

    Oceniono 38 razy 22

    Pani Gessler jest już trochę nudna w programie. Scenariusz jest zawsze taki sam, najpierw jest żle , a po jej zmianach staje się super. To nie jest do końca prawda...ci goście ktorych w większości zna Pani Gessler i ta cala metamorfoza. Byłam w Jej restauracji w Łodzi ,nie jest tak idealnie jak Pani Gessler przedstawia, dania po za wysoką ceną nie są nadzwyczajne i nie najładniej podane, Niestety długo się czeka co też nie jest zrozumiałe, bo gości jak na lekarstwo w tym lokalu. Także nie do końca jest tak pięknie jak mówi Pani Gessler w jej lokalach. Najłatwiej to pouczać innych. Trochę [okory w działaniu, A już ingerencja w sprawy rodzinne restauratorów ......przepraszam ale to żenujące.

  • hydroxymetan

    Oceniono 35 razy 21

    Ci co tak ostro minusują wpisy dotyczące higienicznego aspektu programu niech dadzą mi chociaż jeden przykład programu kulinarnego w jakiejkolwiek telewizji na świecie, gdzie kucharz przyrządza potrawy z rozwianym włosem, upierścienionymi palcami dłoni i wylakierowanymi paznokciami...

  • poborowy102

    Oceniono 31 razy 19

    Programy Gessler to nieustająca reklama firmy Prymat. I to jest jej pojęcie o gotowaniu, wsypywać mielonki z hali fabrycznej? Czy ta bezwstydna baba nie wie, ze świeże liście tymianku to nie to samo co mielą w Prymacie?

  • sonna

    Oceniono 43 razy 19

    Gessler niejednokrotnie przesadza i jest po prostu chamska w tym swoim Tv Show.

  • kerkopithekion

    Oceniono 32 razy 16

    gazeto, dość tego, naprawdę
    ta seria artykułów sponsorowanych na temat tego paszteta wystawia wam jak najgorsze świadectwo
    wiem, wiem, żyjecie z reklam
    ale na miłość boską róbcie to dyskretniej

  • public_enemy_uk

    Oceniono 32 razy 16

    uwaga !! wazne !!

    ponad połowa z tych cudownie uratowanych restauracji zaraz po programie jest...zamykanych...bankrutują..

    w tamtym roku ta pani ( co gotuje zupe bez nakrycia głowy..taka z niej kucharka ) uratowała restaurację w Intraco w Warszawie..postanowilem ja więc odwiedzić skuszony pięknymi widokami i w miarę dobrymi cenami...lecz ochrona budynku tylko sie roześmiała i powiedziała, że zaraz po nakręceniu programu restaurację zamknięto...

    taka jest prawda..prawda czasów, prawda ekranu...prawda ?

  • naz_niepoprawna

    Oceniono 18 razy 12

    "Leniwi kucharze, brak podstawowych umiejętności, niepilnujący niczego właściciel, niesmaczne potrawy, wiele dań z proszku " - jak Plotek. Leniwe dziennikarzełki...
    "Gessler jak zwykle krytycznie oceniała przyrządzone specjalnie dla niej dania" - specjalnie. To dziecko średnio rozgarnięte zorientuje się, że z rewolucją to ma tyle wspólnego co docu-soap typu "Dlaczego ja?".

    Kuchara kupiła Wentzla w Krakowie. Już współczuję krakusom.

  • t.molska

    Oceniono 23 razy 11

    żałosna znawczyni kuchni, taki sam program, krytykowanie wszystkiego i wyrzucanie jedzenia do kosza, do każdego dania masowo sypie wredne przyprawy reklamowanej firmy, jestem ciekawa kto to je,

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX