Ten quiz ułożyła Magda Gessler! Myślisz, że wiesz wszystko o polskiej kuchni? Sprawdź się

1 / 15

Tak powstaje sękacz. Inne nazwy tego regionalnego ciasta to:

2 / 15

Co zrobić, żeby schabowy wyszedł miękki i aromatyczny?

3 / 15

Jakiego składnika NIE dodajemy do bigosu?

4 / 15

Co to jest półgęsek?

5 / 15

Co należy zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu?

6 / 15

Co to jest smaczliwka?

7 / 15

Ser, wytwarzany głównie na Podhalu, uważany za "młodszą siostrę" oscypka, robiony z resztek pozostałych z jego wyrobu, to:

8 / 15

Do polskich produktów regionalnych chronionych prawem Unii Europejskiej NIE należy:

9 / 15

Dlaczego zupę szczawiową serwujemy z jajkami?

10 / 15

Które danie nie należy do kuchni śląskiej?

11 / 15

Co jest na tym obrazku?

12 / 15

Aby nadzienie z jabłek do szarlotki nie zrobiło się zbyt wodniste, można do niego dodać:

13 / 15

Ogony bobrowe dawniej jadano w poście, ponieważ...

14 / 15

Pierekaczewnik zjemy:

15 / 15

Mleko nie zawsze chce się "zsiąść". Problemem może być: