Ale jaja!

Święta zbliżają się wielkimi krokami. A co jest najbardziej charakterystycznym symbolem Wielkanocy? Jajko oczywiście! Myślisz święta- myślisz jajka!


Jajko - składa się głównie z wody, tłuszczu i białka. Tego ostatniego więcej jest w żółtku, niż w białku ;) Niepozorne jajeczko, w kuchni znaczy bardzo dużo. Zauważ, w jak wielu potrawach występuje - w ciastach, kremach, w zupach, kotletach (chrupiąca panierka ;)), sałatkach, kluskach - można wymieniać bez końca. Podobnie samo jajo przyrządza się na wiele sposobów - na twardo, na miękko, w formie omletu, pasty, sadzone, po wiedeńsku, jako kogel-mogel, czy ulubione śniadanko niektórych - jajecznica. Możesz nie umieć gotować, ale jajecznicę potrafi przyrządzić każdy!



Jajko wielkanocne jest symbolem odradzającego się życia. W te wiosenne święta dekorujemy je na wiele różnych sposobów. Zwyczaj ich ozdabiania znany był już w starożytności! Najbardziej znanym jest farbowanie ich na piękną, czerwoną barwę w łupinach z cebuli. Jaja możemy też oklejać materiałem, koronkami, wełną, robić wydmuszki, malować farbkami. Jajka barwione na jeden kolor nazywane są kraszankami, natomiast te ozdabiane - pisankami. Rysować wzorki można przed ich barwieniem - wtedy dekorujemy jajko woskiem, następnie barwimy, lub po farbowaniu - wtedy wydrapujemy wzorek, lub malujemy go patyczkiem zanurzonym w occie.


W niektórych domach dzieci szukają schowanych przez "zajączka" jajek - prawdziwych lub czekoladowych w domu, lub w ogrodzie. Znana też jest zabawa polegająca na stukaniu o siebie ugotowanych jajek - czyja skorupka najdłużej pozostanie cała i jajko okaże się najbardziej wytrzymałe - tego w następnym roku czeka szczęście.

 

 

Ze skorupek jajka możesz też przygotować ładną ozdobę wielkanocną. Ugotowane jajko obierz do połowy, zjedz zawartość (smacznego!), w środek włóż mokrą watę, wysiej na niej rzeżuchę i umieść całość w kieliszkach do jajek - pięknie ozdobią świąteczny stół.


W Wielkanoc możesz objadać się jajkami do woli! Prawda, że w żaden inny dzień w roku nie smakują tak dobrze?

 

A jaka jest Twoja ulubiona potrawa z jajkiem?

 

Więcej o: