Parę minut po 10 dzwonią przedstawiciele Michelin. "Gratulacje". Amaro utrzymał gwiazdkę

Wtorkowy poranek okazał się szczęśliwy dla właściciela Atelier Amaro. Lokal otrzymał wyróżnienie trzeci rok z rzędu.

Jeśli oglądaliście film "Podróż na sto stóp", z łatwością zrozumiecie podniosłość tej chwili. Jego bohaterzy w skupieniu czekali na telefon od przedstawicieli Michelin i informację o przyznaniu gwiazdki. Właśnie tę sytuację i prawdopodobnie te emocje przeżył we wtorek rano Wojciech Modest Amaro , właściciel restauracji Atelier Amaro. Jego lokal po raz trzeci z rzędu został odznaczony gwiazdką Michelin. Warto dodać, że tym wyróżnieniem może pochwalić się w Polsce tylko jego restauracja.

Dziś, parę minut po 10 rano, szef Wojciech Modest Amaro odebrał telefon z gratulacjami od przedstawicieli Michelin - najważniejszego i najbardziej prestiżowego kulinarnego przewodnika świata - czytamy w informacji prasowej.

Restaurator pęka oczywiście z dumy.

Bardzo się cieszę, że przewodnik Michelin po raz kolejny docenił starania moje i mojego zespołu i przyznał nam gwiazdkę. Oczekiwanie na premierę nowego przewodnika było niemalże tak samo emocjonujące jak trzy lata temu, kiedy po raz pierwszy przyznano mi to wyróżnienie. Gwiazdka utwierdza mnie w przekonaniu, że droga, którą obrałem jest słuszna i właściwa.

Amaro nie ukrywa jednak, że marzył o swoistym "awansie". Póki co musi mu wystarczyć jedna gwiazdka, choć to i tak ogromne wyróżnienie.

Nie ukrywam, że gdzieś tam w głowie pojawiła się wizja posiadania drugiej gwiazdki, tym bardziej, że nasi klienci, którzy przyjeżdżają z różnych stron świata, niejednokrotnie powtarzali, że zasłużyliśmy na awans. Mimo wszystko bardzo się cieszę i zdaję sobie sprawę, że przed nami kolejny rok ciężkiej pracy, aby utrzymać gwiazdkę i zawalczyć o nową. Wiele restauracji na świecie czekało na przyznanie drugiej gwiazdki nawet kilkanaście lat. Tak być może będzie także w moim przypadku. Nie zniechęca mnie to. Wprost przeciwnie - mobilizuje i nakręca -powiedział Amaro.

Atelier Amaro to restauracja wykorzystująca najlepsze polskie, sezonowe produkty. Nie znajdziemy tu stałej karty, a zamiast tego goście mogą skosztować menu degustacyjnego w różnych konfiguracjach. Amaro jest aktualnie także jurorem w kulinarnym show Polsatu "Top Chef" i gospodarzem trzeciej już edycji "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia".

Kapif

Vic

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.