Beata Śniechowska wygrała drugą edycję polskiego " MasterChefa " (Beata Śniechowska wygrała "MasterChefa". 28-latkę pamiętamy z nieprzyjemnej wymiany zdań z mamą ). Śniechowska gościła w studiu "Dzień dobry TVN", w którym już jako polska MasterChef, przyrządziła swoje pierwsze potrawy. Uczestniczka udowodniła, że tytuł zdobyła w pełni zasłużenie.
Jako pierwsze danie przyrządziła schab faszerowany białą kiełbasą, ale podany z sosem z tuńczyka. Danie to jest inspirowane kuchnią włoską czyli cielęciną z sosem z tuńczyka zwaną vitello tonnato. Śniechowska dzięki udziałowi w programie nabrała sporej wprawy. Przygotowanie wykwintnego drugiego dania i zupy zajęło jej zaledwie godzinę.
Godzinę temu zaczęłam gotować i już mi się udało te dania wyczarować. Jednak "Masterchef" nauczył mnie szybkiego gotowania, szybkiej reakcji i dobrej organizacji, stąd po godzinie już mamy vitello tonnato po polsku i i barszcz - powiedziała w programie "Dzień Dobry TVN".
Beata Śniechowska, MasterChef. X-news X-news
Polska MasterChef lubi eksperymentować i klasykę podkręcać nietypowymi składnikami. Jako drugie danie podała barszcz z pieczonych buraków z pomarańczami i tymiankiem. Zupa miała nietypową konsystencję kremu i przełamana została oryginalny smakiem pomarańczy i jabłka. Śniechowska zachwalała smak pieczonych buraków.
Jeżeli buraki się piecze, one mają zupełnie inny aromat, zupełnie inaczej nasze kubki smakowe odbierają pieczonego buraka niż gotowanego. Można go podawać z pomarańczą z jabłkiem, można go karmelizować z kminem, jest bardzo wdzięcznym produktem - mówiła.
Zwieńczeniem tej kulinarnej uczty była podwędzona pierś z kaczki z pierogami z intrygującym farszem przyrządzonym z gruszki z gorgonzolą. Skąd polska MasterChef czerpie pomysły na takie wymyślne dania?
Czerpię z całego bogactwa dostępnych smaków, czasami coś mi się urodzi nagle w głowie, a czasami jestem w pewnym miejscu, w restauracji, myślę sobie "genialny pomysł", ale ja bym to zrobiła inaczej, ja bym to może ulepszyła, ale zdaję sobie sprawę z tego, że są przepisy, których nie wolno ruszać, bo są klasyką samą w sobie - mówiła
Beata Śniechowska. X-news X-news
Składniki pierwszych dań potrzebnych do przyrządzania potraw znajdziecie na stronie Dziendobry.tvn.pl. Śniechowska zasłynęła z wymiany zdań z mamą, która twierdziła, że jej kuchnia nie jest na jej poziomie (To dopiero wspierająca matka! Pyta córkę w "MasterChefie": Najgorsza jesteś? A ta w płacz! [HIT INTERNETU] ). Teraz, kiedy wygrała program, rodzice wreszcie w nią uwierzyli i zaakceptowali fakt, że chce porzucić karierę naukową na rzecz gastronomi Przez mamę Beata Śniechowska płakała na wizji. A dziś? "Mama jest zadowolona" .
MasterChef, Beata Śniechowska. X-news X-news
Wszystkie przepisy pochodzą z książki zwyciężczyni programu, która jest już w sprzedaży, kosztuje ok. 50 zł. Macie ochotę na wypróbowanie jej dań?
Beata Śniechowska mat. prasowe mat. prasowe
Vic