Polska MasterChef przyrządziła swoje PIERWSZE potrawy!

Beata Śniechowska, MasterChef.

Beata Śniechowska, MasterChef. (X-news)

Beata Śniechowska w programie "Dzień dobry TVN" przygotowała swoje pierwsze potrawy jako polska MasterChef.

Beata Śniechowska wygrała drugą edycję polskiego "MasterChefa" (Beata Śniechowska wygrała "MasterChefa". 28-latkę pamiętamy z nieprzyjemnej wymiany zdań z mamą). Śniechowska gościła w studiu "Dzień dobry TVN", w którym już jako polska MasterChef, przyrządziła swoje pierwsze potrawy. Uczestniczka udowodniła, że tytuł zdobyła w pełni zasłużenie.

Jako pierwsze danie przyrządziła schab faszerowany białą kiełbasą, ale podany z sosem z tuńczyka. Danie to jest inspirowane kuchnią włoską czyli cielęciną z sosem z tuńczyka zwaną vitello tonnato. Śniechowska dzięki udziałowi w programie nabrała sporej wprawy. Przygotowanie wykwintnego drugiego dania i zupy zajęło jej zaledwie godzinę.

Godzinę temu zaczęłam gotować i już mi się udało te dania wyczarować. Jednak "Masterchef" nauczył mnie szybkiego gotowania, szybkiej reakcji i dobrej organizacji, stąd po godzinie już mamy vitello tonnato po polsku i i barszcz - powiedziała w programie "Dzień Dobry TVN".

Beata Śniechowska, MasterChefX-news

Polska MasterChef lubi eksperymentować i klasykę podkręcać nietypowymi składnikami. Jako drugie danie podała barszcz z pieczonych buraków z pomarańczami i tymiankiem. Zupa miała nietypową konsystencję kremu i przełamana została oryginalny smakiem pomarańczy i jabłka. Śniechowska zachwalała smak pieczonych buraków.

Jeżeli buraki się piecze, one mają zupełnie inny aromat, zupełnie inaczej nasze kubki smakowe odbierają pieczonego buraka niż gotowanego. Można go podawać z pomarańczą z jabłkiem, można go karmelizować z kminem, jest bardzo wdzięcznym produktem - mówiła.

Zwieńczeniem tej kulinarnej uczty była podwędzona pierś z kaczki z pierogami z intrygującym farszem przyrządzonym z gruszki z gorgonzolą. Skąd polska MasterChef czerpie pomysły na takie wymyślne dania?

Czerpię z całego bogactwa dostępnych smaków, czasami coś mi się urodzi nagle w głowie, a czasami jestem w pewnym miejscu, w restauracji, myślę sobie "genialny pomysł", ale ja bym to zrobiła inaczej, ja bym to może ulepszyła, ale zdaję sobie sprawę z tego, że są przepisy, których nie wolno ruszać, bo są klasyką samą w sobie - mówiła

Beata ŚniechowskaX-news

Składniki pierwszych dań potrzebnych do przyrządzania potraw znajdziecie na stronie Dziendobry.tvn.pl. Śniechowska zasłynęła z wymiany zdań z mamą, która twierdziła, że jej kuchnia nie jest na jej poziomie (To dopiero wspierająca matka! Pyta córkę w "MasterChefie": Najgorsza jesteś? A ta w płacz! [HIT INTERNETU]). Teraz, kiedy wygrała program, rodzice wreszcie w nią uwierzyli i zaakceptowali fakt, że chce porzucić karierę naukową na rzecz gastronomi Przez mamę Beata Śniechowska płakała na wizji. A dziś? "Mama jest zadowolona".

MasterChef, Beata ŚniechowskaX-news

Wszystkie przepisy pochodzą z książki zwyciężczyni programu, która jest już w sprzedaży, kosztuje ok. 50 zł. Macie ochotę na wypróbowanie jej dań?

Beata Śniechowskamat. prasowe

Vic

Zobacz także