Gessler wykorzystuje swoich pracowników? "Die Welt" bada, ile im płaci i... dochodzi do zaskakujących wniosków!

Według gazety Magdalena Gessler ma nie dbać o swoich kucharzy. Ma im płacić małe pensje i nie przedłużać umów.

Magda Gessler w swoich programach dba o to,  by personel restauracji, którą odwiedza ze swoją rewolucją, miał płacone na czas oraz był dobrze traktowany. Tymczasem znana restauratorka wymaganych standardów ma nie stosować w swoich lokalach, jak wynika z reportażu niemieckiego dziennikarza "Die Welt". Gerhard Gnauck takie informacje uzyskał od byłego pracownika Gessler, Marcina Kowalskiego.

Magda GesslerMagda Gessler Fot. Tomasz Stańczak/ Agencja Wyborcza.pl Fot. Tomasz Stańczak/AG

Z reportażu niemieckiego dziennika wyłania się niezbyt przychylny obraz restauratorki:

Za lokalem, za którego drzwiami znika prominencja, kryje się znane nazwisko: Magda Gessler. Jej bujne blond loki co tydzień ozdabiają inną okładkę tygodników ilustrowanych (...) Jest najbardziej znaną osobą w swojej branży. Ale za kulisami wygląda inaczej - pisze Gerhard Gnauck, korespondent dziennika "Die Welt.

Dziennikarz przeprowadził rozmowę z byłym kucharzem z restauracji AleGloria w Warszawie, która należy do Magdy Gessler. Marcin Kowalski pracował u Gessler w ubiegłym roku. Po kilku miesiącach dostał umowę na pół roku z pensją 2,75 euro (11 zł) za godzinę. Razem z napiwkami zarabiał 675 euro miesięcznie (2700 zł).

Magda GesslerMagda Gessler Fot. KAPiF Fot. KAPiF

W kraju, w którym ceny osiągają niemiecki poziom, nie jest to dużo - komentuje Gnauck.

Niestety po jakimś czasie pensja została obcięta. Magda Gessler do swoich pracowników miała mówić, że jak komuś to nie pasuje to "rynek jest szeroki i głęboki". Mimo że,  Kowalski rzucił pracę, został wezwany do niej z powrotem. Niestety z nowym rokiem nie przedłużono z nim umowy.

Podobnie u Gessler mają być traktowani także inni pracownicy - dodaje dziennikarz "Die Welt".

Marcin Kowalski obecnie rozważa wyjazd do Londynu. Jego zdaniem można tam zarobić trzy, cztery razy więcej niż w Polsce.

Zobacz wideo

Mag

Więcej o:
Copyright © Agora SA