"Top Chef" 2016. Finał! Znamy zwycięzcę. To nauczyciel z technikum gastronomicznego

Jury "Top Chef" po raz szósty wyłoniło najlepszego profesjonalnego kucharza w Polsce. Został nim Dawid Szkudlarek.

Przez 9. odcinków "Top Chef" uczestnicy przechodzili przez szereg bardzo trudnych konkurencji, musieli bowiem przecież sprostać wymagającym wyzwaniom stawianym im przez jury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Maciej Nowak, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski. W ostatnim odcinku 3 finalistów nie ograniczało już natomiast nic poza własną kreatywnością. Kucharze mieli 3 godziny na przygotowanie 5-daniowego menu degustacyjnego, które miało się składać z 2 przystawek, 2 dań głównych i deseru. Do wygrania nagroda niebagatelna: 100 tysięcy złotych i tytuł "Top Chef". Walczyli o nią:

Dawid Szkudlarek - szef kuchni, preferuje kuchnię polską i nowoczesną, absolwent technikum gastronomicznego,  AR w Szczecinie na wydziale technologii żywności oraz WSHiG w Poznaniu, zwycięzca wielu konkursów między innymi: Bocuse d'Or Poland. Nauczyciel w Technikum Gastronomicznym im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.

Michał Seferyński - szef kuchni, specjalizuje się w kuchniach: nowoczesnej i fusion, restaurację, prowadzi własnego bloga, w której pracuje poleca przewodnik Michelin.

Rafał Grzegorzek - sous chef, preferuje kuchnię polską, laureat w wielu nagród w konkursach kulinarnych, między innymi w Kulinarnym Pucharze Polski, w którym zdobył pierwsze miejsce.

Każdy z 3 finalistów miał do pomocy dwóch sous chefów. Wybierali ich spośród uczestników "Top Chefa", którzy odpadli w poprzednich odcinkach. Pomoc była potrzebna, bo każde menu zaproponowane przez kucharzy skomponowane było z kilkunastu skomplikowanych elementów. Co zaproponowali pretendenci do tytułu  "Top Chef"?

Menu Michała Seferyńskiego:

  • Przegrzebek z suszonymi porzeczkami;
  • Esencja z porów z luzowanymi skrzydełkami z kurczaka i słonecznikowym pesto;
  • Marynowane żółte buraki i pianka z koziego sera;
  • Comber z sarny z sosem z trawy żubrowej i wędzonym jabłkiem;
  • Gruszka w winie selerem naciowym, gorgonzolą i białą czekoladą.

 

Menu Dawida Szkudlarka:

  • Konfitowane żółtko z sercami kurczaka i szparagami;
  • Pomidorowe consomme z przegrzebkami
  • Dorsz z sosem beurre blanc i kremową kaszą jaglaną;
  • Ragout z sarny z puszystym musem borowikowym;
  • Wędzone lody z pasternaku, pączki serowe i wata cukrowa.

 

Menu Rafała Grzegorzka:

  • Chłodnik z czerwonej kapisty z lodami jogurtowymi;
  • Foie gras z chałką i karmelizowanymi śliwkami;
  • Dorsz z chrupiącym topinamburem;
  • Comber z sarny z chrzanem i sosem z aronii;
  • Włoska beza z kruszonka tymiankową i gruszką.

 

Kucharze nie gotowali na żywo. Zarówno przygotowanie, jak i degustacja dań przez jury nagrano wcześniej, a materiał wyemitowano w ostatnim odcinku realizowanym w podwarszawskim studio z udziałem widowni. Na żywo ogłoszono jedynie wyniki. Wojciech Modest Amaro zaczął:

Jest to osoba, która otwierając drzwi do spiżarni od razu myśli o produkcie. Gotuje z pasją i emocjami. Ale jest to także osoba, która potrafi zapanować nad emocjami w odpowiednim momencie i profesjonalnie, wręcz perfekcyjnie położyć danie na talerzu. Jednogłośnie zwycięzcą 6. edycji "Top Chef" został Dawid Szkudlarek!

Szkudlarek nie krył radości. Gdy usłyszał wynik, krzyczał z radości. Najgłośniejsi jednak byli jego uczniowie z technikum gastronomicznego, którzy skandowali "profesor, profesor" tak donośnie, że słychać ich było wyraźnie nawet na scenie.

Patrzą na ciebie jak na gwiazdę rocka. Widać, że są dumni, że chodzą do szkoły gastronomicznej - mówiła Ewa Wachowicz.
To jest kosmita! - ocenił Maciej Nowak. - Gotuje gdzieś w jakiejś małej miejscowości pod Gorzowem Wielkopolskim, a wydaje dania na absolutnie światowym poziomie.

Czy Waszym zdaniem Szkudlarek zasłużył na zwycięstwo?

ZI

Czy zgadasz się z werdyktem jury?
Więcej o:
Komentarze (6)
"Top Chef" 2016. Finał! Znamy zwycięzcę. To nauczyciel z technikum gastronomicznego
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • forfiter_jr

    Oceniono 1 raz 1

    Njus wygląda ja portfolio kandydatów do nobla...

  • Gość: REJTAN

    0

    Radość duszę rozpiera, że wygrał Chłopak z naszego Gorzowa.

  • Gość: Młdy

    0

    słaba edycja chyba budżet mieli słaby, a Amaro ? więcej go nie było niż był i do tego te "gwiazdy" znawcy od kuchni , lepiej już niech przestana kręcić !

  • Gość: dziwne rzeczy

    0

    Cytuje - Michał Seferyński - szef kuchni, specjalizuje się w kuchniach: nowoczesnej i fusion, restaurację, prowadzi własnego bloga, w której pracuje poleca przewodnik Michelin.- czy ktoss to zrozumial ?

  • Gość: konzo

    0

    Dlaczego zidiociali dziennikarze umieścili gigantyczny spojler w tytule artykułu? nie domyślacie się ze nie wszyscy ludzie oglądają programy od razu w tv, tylko np. po paru dniach w internecie? barany na stażu

  • Gość: kopenhaga

    0

    Gratulacje dla zwycięzcy ..generalnie wszystkim finalistom BRAWA ! , a tym co przepadli wczesnej wiary w siebie.. Róbcie to co lubicie ... Nie poddawajcie się ;-)
    "BANDY" od Rene .

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX